Ministerraad


Kabinet houdt vast aan voorwaarden voor zorgvuldige invoering Postwet

Persbericht | 16-05-2008

Het kabinet houdt vast aan de voorwaarden voor zorgvuldige invoering van de nieuwe postwet. Er zijn volgens het kabinet nog teveel onzekerheden om de markt per 1 juli 2008 geheel vrij te geven. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken dan ook besloten dat invoering van het wetsvoorstel op dit moment niet raadzaam is.

Doel van de nieuwe postwet is het bestaande monopolie op poststukken tot 50 gram af te schaffen, zodat er concurrentie ontstaat. Wat betreft de ingangsdatum van de nieuwe wet heeft het kabinet altijd twee voorwaarden gesteld. Zo dient er voldoende zicht te zijn op goede arbeidsvoorwaarden voor de postbezorgers bij de nieuwe postbedrijven en op een eerlijk speelveld op de Europese postmarkten en dan met name de Duitse. Op beide punten bestaan nog teveel onzekerheden om de markt al per 1 juli 2008 te openen.

Het kabinet heeft waardering voor de inspanningen die sociale partners zich hebben getroost om tot een akkoord te komen, maar de recent gemaakte afspraken tussen een aantal van de nieuwe postbedrijven en de vakbonden bieden vooralsnog onvoldoende zekerheid voor de totstandkoming van een sectorale CAO voor postbezorgers. Ook de situatie op de Duitse postmarkt en de daar bestaande belemmeringen voor Nederlandse postbedrijven, biedt volgens het kabinet onvoldoende aanknopingspunten om nu al tot een zorgvuldige openstelling van de Nederlandse postmarkt over te kunnen gaan.

Het kabinet zal blijven aandringen op acties van de Europese Commissie om belemmeringen voor concurrentie op de verschillende Europese postmarkten tegen te gaan zodat ook de markt in Nederland open kan.

Het uitstel van de ingangsdatum van de nieuwe postwet betekent niet dat het kabinet afziet van volledige marktopening. In Europees verband is afgesproken dat het vrijmaken van de postmarkten in alle landen uiterlijk op 31 december 2010 moet plaatsvinden.