Ministerraad


Kabinet tevreden over eerste resultaten regeldrukvermindering ondernemers

Persbericht | 16-05-2008

De ministerraad heeft ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een eerste overzicht van de resultaten die het afgelopen jaar zijn behaald op het gebied van vermindering van regeldruk. De voortgangsrapportage Regeldruk Bedrijven 'Merkbaar Minder' geeft de stand van zaken weer na het eerste jaar. In 2007 heeft het kabinet ingezet op invoering van alle maatregelen die onder het vorige kabinet zijn geïnitieerd. Ook heeft het kabinet een nulmeting uitgevoerd met 1 maart 2007 als ijkpunt. Hieruit blijkt dat de totale administratieve lasten voor ondernemers ruim 9,3 miljard euro bedragen. Vanaf 1 maart 2007 is een eerste administratieve lastenverlichting gerealiseerd van 4 procent.

Deze kabinetsperiode is het kabinet gestart met het oplossen van knelpunten die aangedragen zijn door ondernemers. Ambitie is de regeldruk voor ondernemers merkbaar te verminderen. Daarom ligt het accent in deze kabinetsperiode, naast de vermindering van administratieve lasten, ook op vermindering van de nalevingskosten en op verbetering van dienstverlening. Aan het eind van de kabinetsperiode zal een administratieve lastenverlichting van 25 procent gerealiseerd moeten zijn.

Enkele resultaten:

* Sinds 31 maart 2008 kunnen ondernemers die een eenmanszaak, Vennootschap onder firma of Commanditaire Vennootschap starten, bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook gelijk de aanmelding voor de Belastingdienst doen. Starters hoeven dus niet meer naar de Belastingdienst en kunnen snel aan de slag. Een eenmanszaak krijgt gelijk het BTW-nummer mee en anderen ontvangen deze binnen een week per post van de Belastingdienst.
* Vanaf het boekjaar 2007 kunnen kleine vennootschappen hun jaarrekening opmaken op fiscale grondslag. Deze valt daarmee feitelijk samen met de fiscale winstaangifte. Een behoorlijke vereenvoudiging bij het samenstellen van rapportages.
* De VAR zal vanaf eind dit jaar eenvoudig elektronisch zijn aan te vragen. Belangrijkste wijziging is echter dat een ondernemer die drie jaar achtereen een VAR heeft verkregen, daarna automatisch verlenging van die status krijgt. Ondernemers krijgen wel de plicht veranderingen die tot wijzigingen in de fiscale status leiden, door te geven.

* De termijn waarbinnen werkgevers bij het UWV moeten melden dat een werknemer ziek is, wordt eind dit jaar verruimd van 13 weken naar 42 weken. Dit bespaart bedrijven een hoop ziek- en herstelmeldingen voor werknemers die binnen 42 weken weer beter zijn. De maatregelen leiden tot een structurele afname van de administratieve lasten voor bedrijven en een structurele besparing op de uitvoeringskosten van UWV.

* Met de invoering van het Activiteitenbesluit milieubeheer op 1 januari 2008 is een flink aantal milieuregels opgeschoond en samengevoegd. Voor 37.000 bedrijven is de milieuvergunningenplicht komen te vervallen.

* De VNG adviseert gemeenten om bij vergunningaanvragen door ondernemers de eis van een uitreksel van de Kamer van Koophandel achterweg te laten. De VNG en de KvK hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten waardoor deze lastenverlichting mogelijk wordt.