Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Mei

* | Woonzorglocatie aan de Lauwers

Woonzorglocatie aan de Lauwers

Voor de voormalige locatie van het vroegere "Andreas College" aan de Lauwers is een plan gemaakt voor een nieuw woon- en zorgcomplex. Er komt ruimte voor 32 psychogeriatrische woningen met de bijbehorende dienstverlening en dagbehandeling en daarnaast 3 gebouwen met in totaal 50 zelfstandige appartementen.

Met het nieuwe woon- en zorgcomplex wordt zorg verspreid over verschillende wijken. Dat is beleid van zowel de gemeente als in dit geval de betrokken zorginstellingen ZuidOostzorg Bertilla, Stichting de Warrenhove en de Stichting Zorg en Service. Woningbouwvereniging Smallingerland/Accolade ontwikkelt de locatie.

Bij de nieuwe woon- en zorglocatie is niet alleen plek voor mensen die door hun lichamelijke en/of geestelijke situatie zijn aangewezen op een beschermde woonsituatie, maar juist ook voor actieve mensen vanaf een middelbare leeftijd die zelfstandig willen wonen met net wat meer kwaliteit dan "standaard" wordt geboden. Bewoners van de zelfstandige appartementen hebben straks wel zorg binnen handbereik en kunnen daar gebruik van maken.
In het woonplan van de gemeente is voor de woningbouwproductie met deze ontwikkeling rekening gehouden vanaf 2010. Alle voorbereidende procedures zijn er op gericht om de bouw te laten starten in het najaar van 2009, zodat het klaar kan zijn in het najaar van 2010. De 32 woningen in het zorgcomplex vallen niet onder woningbouwcontingenten. Het is de verwachting dat dit complex eerder wordt gerealiseerd.

Het zorgcomplex is gepland evenwijdig langs de boomwal die bestaande bebouwing aan de Slinge afscheidt van de beoogde locatie. De drie zelfstandige woongebouwen zijn gepland meer in de richting van het gemaal 'De Drait'.

Meer informatie? Kom naar de inloopbijeenkomst op 27 mei

Voor het plan is nu een voorontwerp bestemmingsplan in procedure gebracht, evenals het bijbehorende concept beeldkwaliteitplan.

Bij deze procedure hoort uiteraard informatie naar de omliggende buurt en wijk. Daarom is er een inloopbijeenkomst gepland op 27 mei in de Brede School de Drait, tussen 19.30 en 21.30 uur. U kunt praten met vertegenwoordigers van de gemeente, ZuidOostzorg Bertilla en de woningbouwvereniging over alles wat met het plan te maken heeft: van vragen over de zorg voor de doelgroepen voor de psychogeriatrische woningen tot de ruimtelijke inpassing van de gebouwen, alles mag aan de orde komen.

Het zorgcomplex met 32 woningen voor mensen die geestelijk en/of lichamelijk aangewezen zijn op voortdurende zorg ziet er in de plannen zo uit.

De drie appartementengebouwen bestaan uit een gebouw met 22 woningen, één met 18 woningen en één met 10 woningen. Dit is een impressie van de vormgeving.

Evenwijdig langs de boomwal achter op deze foto is het zorgcomplex gepland.

Op de voorgrond van deze maquette: de drie zelfstandige appartementengebouwen, op de achtergrond de woningen bij het zorgcomplex.