VVD


16-5-2008

Van Baalen ontvangt Morgan Tsvangirai op Congres Liberale Internationale

VVD Tweede Kamerlid Hans van Baalen heeft als inkomende voorzitter van Liberale Internationale de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai tijdens het LI-congres in Belfast ontvangen.

In de hoofdstad van Noord Ierland vind nu het 55ste congres van de Liberale Internationale plaats. Van Baalen heeft van Tsvangirai het verzoek gekregen te lobbyen voor een grootscheepse internationale ondersteuning van Zimbabwe na het einde van Mugabe. Tsvangirai zou graag zien dat de Europese Unie zich toelegt op de opbouw van de economie, met name van de landbouwsector, en het versterken van het bestuur. Tevens moet er een programma komen om het leger en de politie weer onpartijdig te maken.

Tsvangirai vreest evenwel dat Mugabe ook de tweede ronde van de presidentsverkiezingen , op 27 juni a.s., door intimidatie en fraude zal trachten te kapen. Alleen internationale druk met name uit Afrika, kan dit verhinderen, Tsvangirai maakte een besliste en optimistische indruk.

Hij is de Liberale Internationale en de VVD dankbaar voor de continue inzet voor een democratisch Zimbabwe, zo zei hij tegen Van Baalen en Internationaal Secretaris Mark Dijk van de VVD

Den Haag 16 mei 2008