Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland maakt 25 miljoen over aan donorfonds Afghanistan

16 mei 2008 | Nederland heeft deze week de jaarlijkse bijdrage van 25 miljoen euro aan ongebonden hulp overgemaakt aan het grootste multi-donor fonds voor Afghanistan, het Afghanistan Reconstruction Trust Fund.

De bijdrage maakt deel uit van de Nederlandse toezegging uit 2006 om in totaal 100 miljoen euro in het fonds te storten, verspreid over een periode van vier jaar.

Het Afghanistan Reconstruction Trust Fund (ARTF) is het belangrijkste fonds voor activiteiten die gericht zijn op de wederopbouw van Afghanistan. Het gaat daarbij zowel om de financiering van nationale wederopbouwprojecten als om de opbouw van capaciteit bij de centrale Afghaanse overheid, zodat die op den duur op eigen benen kan staan.

Nederland is één van de oprichters van het ARTF en heeft hier sinds 2002 ruim 228 miljoen euro aan bijgedragen. Daarmee staat Nederland op plaats vijf van de belangrijkste donoren van het ARTF. Andere grote donoren zijn het Verenigd Koninkrijk, Canada, de Verenigde Staten en de Europese Commissie.

Naast de jaarlijkse ongebonden bijdrage van 25 miljoen ondersteunt minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) via het ARTF verschillende nationale wederopbouwprogramma's in Uruzgan. Het gaat daarbij onder andere om projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, plattelandsontwikkeling en microkredieten.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Afghaanse jongens op weg naar school
Afghaanse jongens op weg naar school
Zie ook

* Dossier Afghanistan