Gemeente Helden

Verenigingsondersteuning sport in volle gang!

Tijdens inspraakavonden rondom de voorbereidingen voor de gemeentelijke sportnota Sport Beweegt Helden, gaven de sportverenigingen aan behoefte te hebben aan meer communicatie met de gemeente en bovenal aan meer ondersteuning. Deze behoefte kwam ook duidelijk naar voren in de gehouden verenigingsmonitor. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente Helden een ondersteuningsprogramma opgesteld, waarvoor zij onder andere een rijkssubsidie krijgt van het Ministerie van VWS. Ook kan de gemeente rekenen op een goede advisering en begeleiding van het Huis voor de Sport Limburg.

Sportcafé Helden

De aftrap voor de verenigingsondersteuning vond eind vorig jaar plaats tijdens de eerste editie van het Sportcafé Helden in The Gallery in Panningen. Wethouder Rinus Janssen (Leefomgeving, Zorg en Sport) was zeer verheugd over de grote opkomst, waarmee de sportverenigingen hun afgegeven signaal kracht bij hebben gezet! Tijdens dit eerste Sportcafé werd stilgestaan bij de vereniging van de toekomst, maar werden bovenal ervaringen en informatie uitgewisseld tijdens de derde helft. Ook werd op deze avond het centrale e-mailadres helden@huisvoordesport.org gepresenteerd, waar alle Heldense sportverenigingen terecht kunnen voor hulp- en ondersteuningsvragen!

Tijdens de tweede editie van het Sportcafé Helden op 28 oktober van dit jaar werden op verzoek van de Heldense sportverenigingen de volgende twee onderwerpen behandeld: vrijwilligersbeleid in de sport en ledenwerving en ledenbehoud.

Beleidsplan

Op 15 april vond een tweede bijeenkomst plaats binnen het traject van de verenigingsondersteuning. Circa veertig aanwezige bestuurders van sportverenigingen lieten zich informeren over sponsoring in de sport en over bestuurdersaansprakelijkheid.

Aandachtige Heldense sportbestuurders tijdens een presentatie.

Als vervolg op de bijeenkomst van 15 april kunnen sportverenigingen zich inschrijven voor een cursus van vier avonden over het schrijven van een beleidsplan voor de eigen sportvereniging. Met als eindresultaat: een kant-en-klaar beleidsplan! De eerste cursusavond staat gepland op maandag 26 mei. De sportverenigingen in de gemeente Helden hebben hiervoor al een uitnodiging ontvangen. Inschrijven voor deze cursus kan tot en met 11 mei 2008 via het e-mailadres helden@huisvoordesport.org. Wethouder Rinus Janssen beveelt de cursus van harte aan: Het is een praktijkgerichte cursus met als eindresultaat een actueel beleidsplan voor de sportvereniging. Zeer belangrijk voor elke sportvereniging die met vertrouwen de toekomst tegemoet wil treden.

Jeugdgerichtheid

Tot slot worden Heldense sportverenigingen dit jaar benaderd om een zogenaamde J-score uit te voeren, waarin wordt gemeten in hoeverre de sportvereniging jeugdgericht is. Het helpt de vereniging om met een jeugdbril naar de eigen vereniging te kijken. Aan de hand van deze J-score kunnen de sportverenigingen eventuele verbeterpunten realiseren, uiteraard in samenspraak met de jeugdleden zelf! Dit kan eventueel leiden tot het oprichten van WhoZnext-teams die uit jongeren bestaan en die activiteiten binnen de sportclub organiseren voor leeftijdsgenoten. Deze jongeren worden daarmee meteen aangespoord om later vrijwilligerswerk te verrichten binnen de eigen sportvereniging. Zo snijdt het mes aan twee kanten!

Sportalliantie Helden

Met een aantal sportverenigingen in de sportieve omgevingen Panningen-Noord (voetbal, zwemmen, hockey, handbal, tennis, squash) en Panningen-Zuid (atletiek, skeeler, wielrennen, outdoor, tennis, tafeltennis, voetbal, diverse binnensporten in sporthallen en gymzaal) vindt op dit moment overleg plaats over een samenwerkingsverband met de voorlopige werktitel Sportallianatie Helden. Dit met als doel om te komen tot een breder en meervoudig gebruik van de sportaccommodaties met sportieve arrangementen voor een brede doelgroep. Deze beoogde samenwerking kan worden geplaatst onder de vereniging van de toekomst.

Met dit traject van verenigingsondersteuning geeft het college van burgemeester en wethouders uitvoering aan de sportnota Sport beweegt Helden waarin de gemeenteraad heeft bepaald dat de Heldense sportvereniging actiever moeten worden ondersteund. De sportverenigingen bepalen daarbij zelf de agenda vanuit een vraaggerichte benadering van de gemeente.

Voor vragen of nadere inlichtingen kunt u terecht bij de medewerkers sportzaken van de gemeente Helden: Jos v.d. Munckhof, tel. (077) 306 66 27 of Maarten van Lent, tel. (077) 306 68 39.

29-4-2008 13:05