Nederlandse Vereniging van Journalisten

Amsterdam, 16 mei 2008

Onderwerp: Premierestitutie WAO-hiaat

Beste collega's,

Het is zover. Dagbladjournalisten, Huis-aan-Huisbladjournalisten en Nieuwsbladjournalisten ontvangen de betaalde premie ten behoeve van de zogenaamde WAO-hiaatverzekering retour.
De WAO-hiaat verzekering is destijds afgesloten om de terugval van een WAO- uitkering gedeeltelijk te compenseren. De WAO is inmiddels afgeschaft. Een nieuwe verzekering voor het WGA-hiaat is inmiddels als opvolger afgesloten. Ook deze verzekering biedt een aanvulling op de uitkering van journalisten die gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden.
In de jaren 2004 en 2005 is nog premie geheven terwijl de instroom in de WAO sterk afnam.
Dit betekent dat er in het fonds een behoorlijk vermogen is ontstaan. Dit vermogen wordt op twee manieren aangewend, een lage premiestelling voor het WGA-hiaat gedurende een aantal jaren (momenteel 0,1%) en teruggave van de premie aan alle journalisten die in 2004 en/of 2005 bij een uitgeverij werkzaam waren en waarop één van de journalistieke CAO's van toepassing is (Dagblad, Huis-aan-Huis, Nieuwsblad).
Het betreft een eenmalige uitkering, waarvan de hoogte wordt vastgesteld door uw salarisadministratie, op grond van de ingehouden premie.

Journalisten die 2004/2005 in dienst waren en nog steeds bij de zelfde werkgever in dienst zijn hoeven niets te doen. De huidige werkgever verzorgt de terugbetaling.
Ook journalisten die inmiddels uit dienst zijn komen voor de restitutie in aanmerking. Nadere informatie volgt na 1 juni. Via www.villamedia.nl wordt bekend gemaakt waar deze journalisten zich kunnen melden om voor restitutie in aanmerking te komen.

Mocht u nog vragen hebben dan beantwoorden wij die graag,

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert, Secretaris Dagblad
Yvonne Dankfort, Secretaris Lokale Media