Woonbond


16-05-2008

Geen privé adviesbureau voor corporatiedirecteuren

Buursink en Pijnenburg, de twee directeuren van de Eindhovense corporatie Wooninc., kregen in 2002 van de toenmalige raad van commissarissen toestemming voor nevenactiviteiten in de vastgoedsector. Dat gebeurde via de privé-vennootschap 'Floor 17' . De huidige raad van commissarissen heeft duidelijk andere opvattingen en sprak met de betrokkenen af dat ze met ingang van 2007 zouden stoppen. Volgens de Kamer van Koophandel is Floor 17 echter nog niet geliquideerd. De huidige voorzitter van de Raad van Commissarissen, Willem Stoppelenburg, zegt dat onduidelijk is of Buursink en Pijnenburg, na 2006 nog actief zijn geweest met hun bv. Dat wordt nu gecontroleerd. 'Net als de activiteiten van vroeger.'

Buursink en Pijnenburg kregen zes jaar geleden toestemming van de toenmalige raad van commissarissen voor hun nevenactiviteiten. De enige beperking was dat de activiteiten de corporatie niet zouden schaden. Stoppelenburg vindt vindt dat je geen advies kunt geven aan partijen waarvan je als directeur van Wooninc. ook opdrachtgever bent. 'En als directeuren projecten willen ontwikkelen dan doen ze dat maar binnen Wooninc., niet voor zichzelf'. In de gedragscode van Aedes, de koepel van corporaties, staat dat een bestuurder geen zakelijke kansen die aan de corporatie toekomen voor zichzelf mag benutten.

De commissarissen hebben in 2006 de activiteiten van Buursink en Pijnenburg in Floor 17 aan de orde gesteld toen na de fusie tussen woningbouwvereniging Beter Wonen Patrimonium en beheersorganisatie Wooninc. de arbeidsvoorwaarden opnieuw moesten worden vastgesteld. De nieuwe afspraken over een volgens de commissarissen omvangrijk totaalpakket zijn in november vorig jaar pas beklonken, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007. (Bron: Eindhovens Dagblad, 15 mei)