Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk AM/AKA/2008/13729 Doorkiesnummer Datum 16 mei 2008

Onderwerp Toenemende immigratie

Tijdens de regeling van de werkzaamheden op 13 mei jongstleden heeft het lid Fritsma (PVV) mij en de Staatssecretaris van Justitie gevraagd een reactie te geven op het bericht `Immigratie neemt toe', dat gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten is gebracht. Uit het bericht blijkt dat de stijging van de immigratie met name wordt veroorzaakt door mensen uit Oost-Europa. Mede namens de Staatssecretaris van Justitie kan ik u daarover het volgende meedelen.

In het persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt aangegeven dat in het eerste kwartaal van 2008 bijna 32 duizend personen naar Nederland immigreerden, bijna 6 duizend mensen meer dan een jaar eerder. Meer dan de helft van de stijging van het aantal immigranten betreft personen die in een van de landen van de Europese Unie zijn geboren. In absolute aantallen is het aantal Polen dat zich in Nederland heeft gevestigd het grootst.

Dit betekent niet dat het om blijvende migratie gaat. Het CBS baseert zich namelijk op de registratie in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Een ieder die voornemens is langer dan 4 maanden in een periode van 6 maanden in Nederland te verblijven, dient zich in te schrijven in de GBA. Dit kunnen ook migranten zijn die slechts kort in Nederland verblijven.

Ons kenmerk AM/AKA/2008/13729

In mei a.s. doe ik u de vervolgevaluatie flankerend beleid MOE-landen toekomen, evenals een in opdracht van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie uitgevoerd onderzoek naar de maatschappelijke positie van Oost-Europeanen in Nederland. In beide onderzoeken wordt ingegaan op huidige en verwachte aantallen arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---