Nederlands Dans Theater


Frisse blik op toekomst en rijke historie bij Nederlands Dans Theater

16-05-2008

PERSBERICHT

Den Haag, 16 mei 2008

Frisse blik op toekomst en rijke historie bij Nederlands Dans Theater

Met `UpComing Choreographers' en `Signing Off' de zomer tegemoet

Nederlands Dans Theater sluit het culturele seizoen in eigen land af met twee voorstellingen die de kern van het gezelschap laten zien: het rijke repertoire van de huischoreografen Kylián en Lightfoot León en een frisse blik op de toekomst van de hedendaagse dans. Op 21 (première), 22 en 23 mei kan het publiek in Theater Zwembad de Regentes genieten van de derde editie van `UpComing Choreographers'. Hierin presenteren drie nieuwe dansmakers uit eigen huis wereldpremières die uitgevoerd worden door hun collegadansers van Nederlands Dans Theater I. De maand mei biedt ook het repriseprogramma `Signing Off' (première 29 mei, Nederlands Dans Theater I, Lucent Danstheater, Den Haag). Een triple bill met enkele favorieten uit de enorme collectie van het Nederlands Dans Theater: Wings of Wax (Kylián), Speak for Yourself en het prijswinnende Signing Off (beiden van Lightfoot León).

`UpComing Choreographers' | première 21 mei | Theater Zwembad de Regentes, Den Haag

"Het is een continu proces om nieuw talent te vinden en een nieuwe generatie choreografen te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om talent de kans te geven hun visie en ideeën te realiseren. Voor jonge choreografen is er eigenlijk maar één recept om te groeien en zich te ontwikkelen; bied ze de mogelijkheid". Dat zei artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater Anders Hellström toen hij met dit doel voor ogen in 2005 de nieuwe voorstelling `UpComing Choreographers' initieerde. Inmiddels kan hij concluderen dat via de jaarlijkse choreografieworkshop (Switch) en `UpComing Choreographers' twee van `zijn' dansers, Medhi Walerski en Lukàs Timulak, dit seizoen zijn ontkiemd uit de proeftuin van het Nederlands Dans Theater en hun officiële debuut als choreograaf hebben gemaakt. In deze derde editie van `UpComing Choreographers' maken de Spanjaarden Fernando Hernando Magadan en Iván Peréz (beiden dansers Nederlands Dans Theater I) en de Amerikaan Maurice Causey (repetitor) choreografieën respectievelijk getiteld: ËevÉrËgrÄn, Washing Machine en Mood Swings. Zij werken daarbij samen met hun collega dansers en kunstenaars uit andere artistieke disciplines zoals fotografen, musici, licht- en kostuumontwerpers.

Maurice Causey over Mood Swings: "My interest at this very moment, today, while creating this piece is really about the observer. And what the observer is perceiving while observing the radical moods [the dance] of the individual or individuals . Being it swingy, or not? Asking themselves is it always "what you see is what you get?" I think not! Perhaps it's all an illusion, or not? "

Iván Peréz over Washing Machine: "Always these, waiting for us. The washing machine, often invisible, but always present. We all have our own, with our clothes and soap, with our past and future choice. At times its slow pace becomes a turbulent and chaotic process, just to be abe to find the peaceful end. Did you ever sit down in front of it and, through the round window, observe the real meaning of its procedure?"
Jan Schouten, pianist bij het Nederlands Dans Theater, componeerde de muziek voor deze choreografie. Danser Miguel Oliveira danst niet alleen in het stuk van Peréz, maar nam tevens het slagwerk voor zijn rekening.

Ook dit jaar werkt het Nederlands Dans Theater voor dit programma samen met studenten van de Koninklijke Akademie Beeldende Kunsten Den Haag (KABK). Zo hebben fotografiestudenten van de KABK het creatieproces van de drie dansmakers bij het Nederlands Dans Theater kunnen volgen en vastleggen. Hun werk is tijdens de voorstellingen te zien in Theater Zwembad de Regentes.

`Signing Off' | Nederlands Dans Theater I | première 29 mei Lucent Danstheater, Den Haag

De reprisevoorstelling `Signing Off' brengt werken uit de schatkist van het Nederlands Dans Theater; drie pareltjes van de huischoreografen van het gezelschap.
Kylián's Wings of Wax (1997) blijft publiek over de hele wereld betoveren. De muziek van Bach en Philip Glass, de kale hangende boom boven het toneel, inspiratiebronnen als de mythe van Icarus en Breughel's schilderij `Landschap met de Val van Icarus' en natuurlijk de dansers creëren een gelaagdheid die fascineert. In Speak for Yourself (1999) van Lightfoot León ontvouwt zich rond de elementen water en vuur intrigerende dans die van intense, grillige en krachtige bewegingen langzaam verglijdt in een sfeer van organische sereniteit terwijl de regen over de dansers druppelt. Zoals in veel werken van deze huischoreografen van het Nederlands Dans Theater, is het samenspel van dans, muziek en decor ook in dit stuk weer een bijzonder intense ervaring.
Voor Signing Off (2003) werd het choreografenduo in 2005 onderscheiden met de internationale dansprijs Benois de la Danse. Deze choreografie maakten zij op het moment dat zij, na een lange en intensieve creatieve periode, destijds in 2003 een sabbatical namen. Het is een aangrijpend werk over afscheid nemen op muziek van Philip Glass (Concerto for violin and orchestra). "Zelden kwamen gevoelens die met afscheid gepaard gaan zo fantastisch in dans tot uitdrukking" (Trouw, juni 2003)