CDA

Toekomst Nederlands pensioenstelsel: CDA-Kamerfractie en Eurofractie stellen vragen

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt hebben samen met 7 andere partijen en drie andere nationaliteiten vragen gesteld aan het kabinet en de Europese Commissie over de invoering van nieuwe boekhoudregels.

Invoering van nieuwe internationale verslagregels zou heel slecht uitpakken voor het Nederlandse pensioenstelsel omdat bedrijven die deelnemen aan een Nederlands bedrijfstakpensioenfonds extra reserves moeten aanhouden binnen het bedrijf om indexatie van het pensioen altijd te garanderen. In veel andere Europese landen is de oudedagsvoorziening voornamelijk geregeld via omslaggefinancierde, publieke pensioenregelingen. In deze landen is er voor bedrijven geen verplichting om pensioentekorten te rapporteren en dus aan te vullen.

Volgens Oomen-Ruijten en Omtzigt ontmoedig je door de invoering van deze regels het sparen en beloon je landen met het omslagstelsel, waar het pensioen uit publieke middelen wordt gefinancierd.

Oomen-Ruijten: 'Wij vinden het vreemd dat door de invoering van boekhoudregels bedrijven uit landen met een niet- kapitaal gedekt pensioensysteem worden bevoordeeld boven bedrijven uit landen waar de pensioenen door werkgevers en werknemers worden gefinancierd. Deze regels ontmoedigen het sparen voor het pensioen en belonen het omslagstelsel, waar het pensioen door belastingopbrengsten wordt gefinancierd.'

De parlementariërs willen het standpunt weten van het kabinet en de Europese Commissie over deze zaak. Ook vragen zij om stappen op Europees niveau om ervoor te zorgen dat essentiële onderdelen van het Nederlandse pensioenstelsel, de risicodeling tussen de sociale partners en de bedrijfstakpensioenfondsen, in de nieuwe internationale accountancyrichtlijnen worden erkend.

---