Nieuw-Vlaamse Alliantie


Moeten Vlaamse onthaalouders wachten op Franstalige Gemeenschap? (16/05/08)

Vandaag betoogden de onthaalouders in Brussel. Ze gingen langs bij de drie bevoegde ministers, Vlaams minister Steven Vanackere, Waals minister Catherine Fonck en federaal minister Joëlle Milquet, om hun eisen nogmaals kenbaar te maken. Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) stapte mee in de betoging. Al jarenlang kaart zij het probleem aan bij Vlaams minister Steven Vanackere en zijn voorganger, Inge Vervotte. Na verschillende vragen van Helga Stevens alsook Kamerlid Sarah Smeyers, respectievelijk op Vlaams en federaal niveau, blijkt dit het zoveelste dossier te zijn dat communautair geblokkeerd zit.

Het statuut van de onthaalouders wordt federaal geregeld. Maar de invoering van een beter statuut heeft zware financiële gevolgen voor de gemeenschappen. Zij subsidiëren namelijk de diensten voor onthaalouders die de aangesloten onthaalouders tewerkstellen. Door de invoering van een volwaardig statuut zullen er weliswaar ook belangrijke "terugverdieneffecten" zijn voor de overheid via de werkgeversbijdrage, de werknemersbijdrage en de bedrijfsvoorheffing. Deze middelen, gemiddeld 45% van de totale kostprijs voor de regio"s, komen echter ten goede van de federale overheid. Bijna de helft van de meerkost voor de regio"s wordt dus gerecupereerd door de federale overheid. De federale overheid draagt dus duidelijk de lusten, de regionale overheden de lasten van een volwaardig sociaal statuut.

In aanloop naar de betoging van de onthaalouders van vandaag stelde Helga Stevens vorige week nog een vraag aan Vlaams minister Steven Vanackere. Uit zijn antwoord blijkt dat de knoop vooral aan Franstalige zijde ligt. Gezien de moeilijke financiële situatie van de Franstalige gemeenschap kunnen zij de nodige middelen voor een volwaardig statuut niet voorzien. Nochtans stelde het Hof van Cassatie op 20 maart 2006 en de Nationale Arbeidsraad al in 2002, dat onthaalouders de volledige sociale zekerheid van werknemers moeten krijgen.

De belofte in de beleidsnota van federaal minister Joëlle Milquet om een volwaardig statuut uit te werken voor de onthaalouders mag geen dode letter blijven. Vlaams minister Steven Vanackere is alleszins voorstander van een stappenplan. N-VA pleit er dan ook voor dat zo snel mogelijk ten gronde overleg wordt opgestart tussen de federale overheid en de gemeenschappen.

N-VA ziet de onthaalouders als een belangrijke factor om het tekort aan kinderopvang weg te werken. Het aantal onthaalouders stagneert en vergrijst al jaren. Binnen een tiental jaar vallen dus heel wat onthaalouders (en opvangplaatsen) weg. De jonge generatie ziet dergelijk nepstatuut niet zitten. Enkel met een volwaardig statuut zullen voldoende nieuwe en jonge onthaalouders instappen en kan deze evolutie gekeerd worden.

Auteur:
Helga Stevens, Vlaams parlementslid N-VA
Sarah Smeyers, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be