Nieuw-Vlaamse Alliantie


Levenslang leren helpt vergrijzing opvangen (16/05/08)

Zowel ondernemingen als werknemers doen steeds meer beroep op particuliere opleidingsinstellingen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Frank Vandenbroucke op een vraag van Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) over de hedendaagse opleidingsmarkt. De Vlaamse Regering investeerde de afgelopen jaren niet alleen in een ruim opleidingsaanbod, maar zette ook met succes in op een aantal vraaggestuurde instrumenten zoals de opleidings- en begeleidingscheques voor werknemers en het budget voor economisch advies (BEA) voor bedrijven.

De afgelopen jaren kunnen de opleidings- en begeleidingscheques op steeds meer bijval rekenen. In 2007 steeg het aantal aangevraagde cheques (250.130) met 16% ten opzichte van 2005. Ook BEA heeft steeds meer succes. Vorig jaar werden 10.008 opleidingsprojecten bij bedrijven goedgekeurd tegenover 5403 in 2006. Dat is een stijging met 85%. Door het grote aantal aanvragen daalde de gemiddelde subsidie per onderneming in 2007 wel van 825 naar 632 euro.

Ondernemingen richten zich voor de opleiding van hun werknemers steeds meer op particuliere spelers. Zon 56% van de opleidingen wordt aangeboden door private verstrekkers. Ook bij de vraaggestuurde stelsels ligt de klemtoon overwegend bij private instellingen. Ruim 57% van de opleidingsverstrekkers van opleidingscheques zijn private opleidingsbedrijven en 86% van de erkenningen in het kader van BEA betreffen private opleidingsverstrekkers. Bovendien lopen 74% van de projecten bij private instellingen.

Om de vergrijzing op te vangen, hebben we alle beschikbare arbeidskrachten nodig. Om die arbeidskrachten blijvend te kunnen inzetten, is levenslang leren noodzakelijk. Enerzijds wordt de positie van de werknemer op de arbeidsmarkt versterkt, anderzijds is de nood aan geschoold personeel zeer groot. Komt daarbij dat competenties steeds belangrijker worden.

Het is positief dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van de opleidingsmogelijkheden op de private markt. Er is echter nog heel wat expertise aanwezig die vandaag nog onbenut blijft. De sector van de opleidingsbedrijven kenmerkt zich door een grote diversiteit in het aanbod en een doorgedreven specialisatie in diverse sectoren. Het is dan ook noodzakelijk die kennis en ervaring volop aan te spreken. Gino De Craemer pleit daarnaast voor bijkomende initiatieven om een meer doelmatige en transparante opleidingsmarkt te realiseren. Kwaliteit moet daarbij altijd voorop staan.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be