FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten wil snel overleg met kabinet over postmarkt

Nu het kabinet heeft besloten de postmarkt per 1 juli niet verder te liberaliseren, wil FNV Bondgenoten snel overleg met het kabinet over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers die werken in het al geliberaliseerde deel van de postmarkt.

De bond is blij dat het kabinet eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt als het gaat om de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers. Het kabinet suggereert dat het een sectorale cao voor postbezorgers wil en dat is precies wat FNV Bondgenoten en collega-bond ABVAKABO FNV ook voor ogen hebben.

Aan het kabinetsbesluit van vandaag kleeft voor FNV Bondgenoten wel een grote `maar': doordat de verdere liberalisering wordt uitgesteld, vervalt het beginselakkoord dat de bond vorige maand sloot met nieuwkomers op de postmarkt Sandd en Selekt Mail. In dat akkoord is vastgelegd dat de postbezorgers in het nu al geliberaliseerde deel van de markt, op termijn niet meer via de zogenaamde Overeenkomsten van Opdracht (OvO's) hoeven te werken, maar dat zij een echte arbeidsovereenkomst krijgen.

De bond wil daarom zo snel mogelijk met het kabinet overleggen over maatregelen voor die groep postbezorgers. Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: "Die OvO is voor laagbetaalden zoals de postbezorgers een rampzalige contractvorm. Ze hebben geen rechtsbescherming en qua beloning komen ze regelmatig onder het minimumloon uit. De arbeidsinspectie is dat nu aan het onderzoeken en wij verwachten dat ze tot dezelfde conclusie komen. Dus daar moet gewoon snel wat aan gedaan worden. Het is fijn dat het kabinet de inspanningen van sociale partners waardeert, maar die inspanningen zijn wel nu in een keer teniet gedaan. Daar moet wat voor terugkomen."

Op dit moment zijn 27.000 postbezorgers werkzaam op basis van een OvO.
---