CDA

Uitslag: Blij met het kindgebonden budget

Deze week sprak de kamer met Minister Rouvoet van Jeugd & Gezin over de invoering van de wet op het kindgebonden budget.

Een budget per kind waarmee dit kabinet een belangrijk fundament neerlegt om gezinnen in staat te stellen minimale randvoorwaarden te creëren om elk kind ruimte te geven om op te groeien naar volwassenheid. CDA Kamerlid Sabine Uitslag benadrukte dat de CDA fractie blij is met de invoering van dit kindgebonden budget. âWij zien het kindgebonden budget als een ondersteuning van de kwetsbaren in de samenleving, kinderen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Wij voelen ons er verantwoordelijk voor dat iedereen een eerlijke start krijgt. Het kindgebonden budget voorziet hierin, niet meer en niet minderâ, aldus Uitslag.

Ook is de CDA fractie het eens met het geleidelijk afbouwen van het budget naar mate het gezin meer inkomen heeft. Een te steile afbouw zou kunnen leiden tot een lagere participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt, immers; werken moet wel lonen. Uitslag stelde de minister nog wel de vraag hoe groot het effect is van de gewijzigde afbouw van 5,75% naar 6,5% nu naar verwachting blijkt dat dit een gering drukkend effect zal hebben op de arbeidsdeelname van vrouwen. Uitslag wilde weten wat deze minister hieraan gaat doen vanuit de verantwoordelijkheid van zijn ministerie.

Verder pleitte de CDA fractie ervoor om het afbouwpercentage van 6,5% ook na de integratie van de WTOS (Wet tegemoetkoming onderwijsbijdragen & schoolkosten) met het WKB (Wet kindgebonden budget) in 2010 vast te zetten. Minister Rouvoet zegde toe dat hij in een later debat over de integratie van de WTOS met het WKB op dit percentage terug zal komen. Daarnaast gaf hij aan dat hij in de komende gezinsnota veel aandacht besteedt aan de mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren en hij daarmee zijn verantwoordelijkheid neemt met betrekking tot de participatie van vrouwen én mannen op de arbeidsmarkt.

---