Ingezonden persbericht


Persbericht

Plaats: Alkmaar
Datum: 9 mei 2008

Nederlandse en Poolse jongeren debatteren over de toekomst van Europa

Op 16 mei 2008 vindt de Nederlands-Poolse jongerenconferentie The Future of Europe plaats op het Gemeentehuis te Den Haag. Jongeren uit Nederland en Polen debatteren over actuele Europese thema s en verwoorden hun visie op de toekomst van Europa. De conferentie wordt geopend door de heren Arthur Habant, plaatsvervangend Ambassadeur van Polen, en Frits Huffnagel, Wethouder Internationale Zaken van de Gemeente Den Haag. De aanbevelingen van de deelnemende Nederlandse en Poolse leerlingen worden ter afsluiting overhandigd aan de Directeur- generaal Europese Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de heer Ian de Jong. De conferentie wordt georganiseerd door het Europees Platform - internationaliseren in onderwijs, in samenwerking met de Stedenband Den Haag-Warschau en de Gemeente Den Haag. Het is de afronding van het project When We Connect , dat mede tot stand kwam met financiële ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De actualiteit speelt een belangrijke rol tijdens het debat, aangezien Nederlanders en Polen steeds meer met elkaar te maken krijgen. Een groot aantal Polen is in de afgelopen jaren naar Nederland gekomen om te werken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek schat het totaal aan Poolse migranten op 120 tot 150 duizend sinds 1 mei 2007. Daarnaast wordt Polen onder jongeren steeds populairder als uitwisselingsland.

Volgens cijfers van het Europees Platform gingen in 2007 1.451 Nederlandse leerlingen op uitwisseling naar Polen. Dit is zeven procent van het totaal aantal uitwisselingen, waarmee Polen in de top 5 staat van meest bezochte landen in Europa.

Programma vrijdag 16 mei 2008, Gemeentehuis Den Haag 10.00 10.45 u Opening door Arthur Habant, plaatsvervangend Ambassadeur van Polen, en Frits Huffnagel, wethouder Internationale Zaken van de Gemeente Den Haag 10.45 16.15 u Workshops
16.15 17.00 u Afsluiting met overhandiging van de aanbevelingen aan Ian de Jong, Directeur- generaal Europese Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Over het project When We Connect
De jongerenconferentie wordt georganiseerd ter afronding van het project When We Connect , dat leerlingen tussen 16 en 18 jaar van diverse scholen in Nederland en Polen met elkaar in contact bracht. Ze leerden over kenmerkende verschillen en overeenkomsten met het andere land, en over zaken die voor beide landen binnen Europa van belang zijn. Tijdens de afsluitende conferentie in Den Haag debatteren de leerlingen over actuele Europese onderwerpen, zoals migratie of de uitbreiding van de EU.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht