Gemeente Utrecht

Voorlopige gunning kernwinkelgebied Leidsche Rijn Centrum

Het college van B & W heeft besloten de ontwikkeling van het kernwinkelgebied van Leidsche Rijn Centrum voorlopig te gunnen aan de combinatie Fortis Vastgoed Ontwikkeling/Vesteda. Het plan voldoet aan de ambitieuze uitgangspunten die de gemeente stelt bij de realisatie van het tweede centrum van Utrecht dat deels komt te liggen op de overkapping van de A2.

Het kernwinkelgebied is het eerste deel van Leidsche Rijn Centrum dat gerealiseerd gaat worden en beslaat circa 150.000 m2 aan centrumfuncties. Dit gebied wordt het "hart" van het centrum met winkels, terrassen, horeca en andere commerciële voorzieningen. Daarnaast worden in dit gebied circa 800 woningen gerealiseerd en komt er ongeveer 12.000 m2 kantoorfunctie.Door het hoogteverschil, dat veroorzaakt wordt doordat Leidsche Rijn Centrum deels over de overkapte A2 wordt gebouwd, ontstaat een afwisselend winkelgebied. Een belangrijke winkelstraat wordt gevormd door een circa 12 meter brede voetgangerszone die oploopt van de Grauwaartsingel naar de overkapping van de A2. Dwars hierop liggen brede winkelstraten (voetgangersgebied) waarvan een aantal uitkomt op het stadsplein; een ruimte voor onder meer terrassen en markt.

Het overgrote deel van het parkeren wordt opgelost in parkeergarages onder het verhoogde maaiveld. Het laden en lossen vindt plaats in een grote, niet-openbare, ondergrondse laad- en losstraat onder het kernwinkelgebied. In totaal komt er circa 26.500 m2 detailhandel.

Stedelijk en levendig
De plannen van Fortis/Vesteda kenmerken zich door gesloten bouwblokken van vijf tot acht lagen hoog met op de begane grond ('de plint') ruimte voor winkels, horeca, commerciële voorzieningen en kantoren. Op de bovengelegen verdiepingen worden voornamelijk appartementen gerealiseerd die uitkijken op groene binnenterreinen. De bouwblokken worden architectonisch "opgeknipt" in kleinere panden zodat een centrumstedelijke uitstraling met aandacht voor de menselijke maat ontstaat. Conform de Visie "Het Levende Centrum" en het Masterplan Leidsche Rijn Centrum worden de ingangen van de woningen tussen de winkelpuien opgenomen. Op deze manier houdt het gebied ook buiten winkeltijden een levendige uitstraling. De architectuur van de gebouwen is klassiek met hoogwaardige materialen en aandacht voor detaillering. De gebouwen worden veelal opgebouwd uit een natuurstenen plint, een bakstenen middenstuk en een variatie in dakbeëindiging waardoor ruimte wordt gemaakt voor bijzondere woningen.

Europese aanbesteding
Voor de ontwikkeling van het kernwinkelgebied wordt een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. Van de vijf geselecteerde marktpartijen hebben er vier een ongeldige aanbieding gedaan door niet te voldoen aan één of meer minimumeisen, waaronder het gevraagde financiële bod danwel voorwaarden te stellen aan het financiële bod.

Het gevarieerde en afwisselende karakter geldt ook voor de overige gebieden van Leidsche Rijn Centrum. Naast commerciele en maatschappelijke voorzieningen, winkels en kantoren komen er in Leidsche Rijn Centrum in totaal circa 2.600 woningen. Daarnaast krijgt de multifunctionele toren de Belle van Zuylen een plek in Leidsche Rijn Centrum. De eerste paal van het kernwinkelgebied wordt naar verwachting eind 2010 geslagen. Leidsche Rijn Centrum wordt daarna gefaseerd ontwikkeld.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Jeroen Bos, 030 - 286 16 83.
Afbeeldingen in hoge resolutie zijn te verkrijgen via http://download.yousendit.com/3E0385786CF2D58A of bij het secretariaat Bestuurscommunicatie, 030 - 286 11 32. Bijgevoegd is een foto van de maquette, op afspraak is het mogelijk de maquette te bekijken bij het Projectbureau Leidsche Rijn Utrecht, Beneluxlaan 4, telefoonnummer 030 - 286 40 54.

Bijlage(n)
foto van de maquette