Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 16 mei 2008

Gunstig ondernemersklimaat mede dankzij 'Werken in Brainport'

HRM-Steunpunten eerste stap in betere aansluiting arbeidsmarktproblematiek.

Op vrijdag 16 mei lanceerden de Ondernemersvereniging Acht, Ondernemerskontakt de Hurk, het Veldhovens Ondernemers Contact, het Ondernemerscollectief Best, de gemeenten Eindhoven, Veldhoven en Best, het Samenwerkingverband Regio Eindhoven (SRE) en het programma Werken in Brainport het pilotproject HRM-Steunpunten. Een HRM-Steunpunt is een steunpunt dat bedrijven op een bedrijventerrein vooral projectmatig en collectiefondersteunt bij het vinden, binden en boeien van personeel. De HRM- steunpunten zijn één van de speerpunten van het programma 'Werken in Brainport'. Ondernemersverenigingen uit Best/Acht, Veldhoven en Eindhoven, wethouders van de gemeenten Eindhoven (Dhr. H.M. Don), Veldhoven (Dhr. J.A. Dierckx) en Best (Dhr. Vervaart); SRE en het programma Werken in Brainport hebben de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Het programma 'Werken in Brainport' heeft als doel om vraag en aanbod in de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. Dat is nodig in de huidige krapte van de markt. Daartoe worden initiatieven opgestart zoals de HRM-Steunpunten, de applicatie 'myversion' en de portal www.arbeidsmarkt-brainport.nl. Elk van deze activiteiten leveren concrete resultaten op drie verschillende domeinen: vraag én aanbod; kwaliteit én kwantiteit; wijkgerichte 'matching' én regionale sturing. 'HRM-steunpunten is de eerste stap in de rij van drie concrete projecten. Het wordt nu overgedragen aan de partijen die het gaan uitvoeren. Belangrijk is dat het een project is voor en door ondernemers. Daar zit de kracht en dat maakt het ook uniek', aldus Marc Hendrikse, voorzitter van de BZW en voorzitter van het programma Werken in Brainport.

De initiatieven worden door verschillende partijen in de regio gezamenlijk opgepakt, met als uitgangspunt: Samen staan we sterk.Voorafgaand aan de ondertekening sprak Hans-Martin Don namens de drie wethouders de aanwezigen toe: 'Er ligt nu een mooie klus om te klaren. Nu komt het er op aan hoe de ondernemers het proces gaan invullen. Kortom, de werkgevers zijn aan zet.'

De Hurk, De Run, Best en Acht
HRM-steunpunten bieden bedrijven ondersteuning bij in-, uit- en doorstroom van personeel, bij het bijeenbrengen van vraag en aanbod en bij het investeren in het vestigingsklimaat en de concurrentiepositie van bedrijven en de regio. De activiteiten van de Steunpunten zijn afgestemd op de vraag van bedrijven. De keuze voor een bedrijventerrein is bijzonder, maar ook niet voor niets: bedrijventerreinen zijn immers aantrekkelijke werkboulevards en een grote interne arbeidsmarkt.

Als pilotproject worden de eerste twee HRM-steunpunten gerealiseerd op de bedrijventerreinen De Hurk en De Run enerzijds, en Best en Acht anderzijds. Bij gebleken succes zal het concept regionaal worden doorontwikkeld. De pilot is in de eerste plaats een samenwerking tussen de ondernemersverenigingen op de bedrijventerreinen De Hurk, De Run, Best en Acht en de drie gemeenten Best, Veldhoven en Eindhoven. Het SRE, Stichting Brainport en de Provincie zijn financieel en als partner betrokken.

Ondernemersklimaat in regio Brainport
Brainport is, als spil van een netwerk dat zich over Zuidoost Nederland en de landsgrenzen uitstrekt, een Europese toptechnologieregio van formaat. Brainport vormt een belangrijke pijler van de Nederlandse economie, naast Rotterdam (Seaport) en Schiphol (Airport). Bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid werken nauw samen om de internationale concurrentiepositie van Brainport verder te versterken. Projecten binnen de gebieden 'People, Technology, Business en Basics' richten zich op concrete resultaten door en voor ondernemers. Met een gunstig ondernemersklimaat tot gevolg. Niet alleen voor grote internationale bedrijven, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf.

####

Noot voor de redactie (