Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst
Concerncommunicatie
Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr.84

16 mei 2008

Gemeentebestuur kiest voor inbesteding RET

Het college van B&W heeft besloten verder te gaan met de voorbereidingen die inbesteding van de busconcessie bij de RET mogelijk moeten maken. Dit heeft het college vandaag in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Het college heeft twee mogelijkheden tegen elkaar afgezet. Openbaar aanbesteden van de busconcessie Rotterdam per 2009 met als mogelijkheid dat de busconcessie aan een andere vervoerder dan de RET wordt gegund en inbesteden van de busconcessie bij de RET NV door de Stadsregio Rotterdam.

De Europese regelgeving biedt de mogelijkheid voor inbesteding indien de concessieverlener, dat is de Stadsregio Rotterdam, zeggenschap heeft over de dienstverlenende organisatie. De zeggenschap ligt momenteel bij de gemeente Rotterdam als aandeelhouder. Door de keuze voor inbesteding zal het economische eigendom van de aandelen RET NV bij de gemeente blijven en zal de zeggenschap over de RET NV worden overgedragen aan de Stadsregio Rotterdam. De inbesteding heeft niet alleen betrekking op het busbedrijf maar op de RET NV als geheel.

De keuze voor inbesteding heeft als gevolg dat de RET kan blijven rijden binnen het huidige vervoersgebied. Het college heeft in haar afweging zwaar laten wegen dat dit de RET en haar personeel (omzet)zekerheid geeft.

Wethouder Bolsius portefeuille Financiën, Sport en Buitenruimte: "Ik ben verheugd dat de RET met deze oplossing door de Rotterdamse straten kan blijven rijden en verwacht een breed draagvlak voor dit voorstel".

Het college heeft nadrukkelijk oog gehad voor diverse uitspraken die de raad in een eerder proces heeft gedaan. Het voorstel voor inbesteding wordt op 12 juni in de gemeenteraadsvergadering behandeld.

Noot voor de redactie/