Gemeente Den Haag

|Datum | |

|                                           | 9 mei 2008             |
|                                           |                        |
|                                           |                        |
|                                           |                        |
|                                           |                        |
Den Haag reikt record bedrag aan cultuurprijzen uit op vrijdag 16 mei

De Haagse wethouder van cultuur en financiën, Jetta Klijnsma, zal vrijdag 16 mei vier cultuurprijzen uitreiken. Bij de verschillende prijsuitreikingen gaat het in totaal om een bedrag van E 55.000. Bij de bekendmaking van de winnaar van DE KOMEET, de Haagse cultuurprijs voor jong talent, zullen vrijdagavond drie prijswinnaars worden gehuldigd. Eerder die dag wordt ook de Cultuurprijs 2007, van de stad Den Haag, overhandigd aan Cesar Zuiderwijk.

Cultuurprijs 2007

De Haagse musicus Cesar Zuiderwijk krijgt vrijdag 16 mei om 14.00 u in Theater Diligentia aan het Lange Voorhout te Den Haag de cultuurprijs 2007 van de stad Den Haag. Cesar Zuiderwijk ontvangt de prijs uit handen van wethouder Jetta Klijnsma. De prijs, die eens in de twee jaar wordt toegekend, bestaat uit een geldbedrag van E 25.000 en een sculptuur van de Haagse kunstenaar Pierluigi Pompei. Cesar Zuiderwijk ( 18 juli 1948 ) is sinds 1970 drummer van de Haagse rockband Golden Earring. Als Haagse tiener hanteert Zuiderwijk de drumsticks in onder andere The Ladybirds, Hu and The Hilltops en later in Livin'Blues. Behalve wereldvermaard drummer is Zuiderwijk in Den Haag betrokken bij veel initiatieven op het gebied van popmuziek. Zo stond hij de afgelopen jaren regelmatig op de lokale podia in Den Haag zoals bij het North Sea Jazz festival, Beatstad, Het Paard, Musicon en het Kaderock festival en op het strand van Scheveningen. Ook als organisator en muziekdocent speelt Ceaser Zuiderwijk een belangrijke rol in Den Haag en daarbuiten. Zuiderwijk werd voor zijn werk meerdere malen bekroond. Zo ontving hij met Golden Earring tweemaal de exportprijs, Edison awards en de Gouden Harp. In 2006 werd hij onderscheiden met een Duiveltje (de prijs voor de beste popmuzikant die door het Nederlands Popinstituut wordt uitgereikt). In 1981 kreeg Cesar Zuiderwijk, samen met de andere bandleden, van Golden Earring de stadspenning van de gemeente Den Haag. Wethouder Klijnsma roemt Cesar Zuiderwijk als "Een wereldberoemd musicus en tegelijkertijd een echte Hagenaar die zich met al zijn talenten naast cultureel ook maatschappelijk inzet. Kortom een kanjer van formaat." Het bedrag dat aan de prijs verbonden gaat Cesar Zuiderwijk inzetten voor muziekonderwijs aan jongeren met een verstandelijke beperking.

Winnaar(s) Komeet vrijdag 16 mei bekend

Voor de vijf finalisten van De Komeet 2008, de Haagse cultuurprijs voor jong talent, wordt het een spannende week. De stemmen kunnen worden geteld, want zondag 11 was de uiterste datum waarop iedere Hagenaar een stem uit kon brengen op het meest aansprekende project. De finalisten horen vrijdag 16 mei van cultuurwethouder Jetta Klijnsma en Boudewijn de Blij, directeur Fonds 1818, wie er in de prijzen valt. Naast de winnaar van de juryprijzen is er één publieksfavoriet. Die gaat met een bedrag van E 5.000, - naar huis. Bij de twee juryprijzen gaat het om een bedrag van eerste prijs van E 15.000, - en een tweede van E 10.000, - Stemmen kon via de speciale site MACROBUTTON HtmlResAnchor www.dekomeet.net. Op deze site zijn nog steeds online filmpjes van de finalisten te zien. In het Nutshuis in Den Haag is een tentoonstelling van de vorige winnaars te zien. Wie van de kanshebbers hen op gaan volgen wordt daar vrijdagavond bekendgemaakt.

Finalist Gauke Tijssen studeert grafisch ontwerpen aan de academie in Den Haag. De derdejaars student is een geheel eigen stijl en werkwijze aan het ontwikkelen. Z zelfstandig grafisch ontwerper Pierre Derks werkt zowel in opdracht als aan zelf geïnitieerde projecten. Zijn multidisciplinaire werk bestaat naast grafische ontwerpen onder ander uit video's, animaties en installaties. Tom Giles, Frank en Guus v.d. Steen van Kern Koppen vormen een gloednieuwe Haagse rapformatie. De Kernkoppen willen rap als kunstvorm bij een brede doelgroep aan de man brengen. Hun muziek is een verfrissende combinatie tussen live instrumenten, platensamples en digitale effecten. Sara Vrugt werkt op het snijvlak van mode en beeldende kunst. Ze ontwikkelt collecties en installaties die uit kleding, textiel en film bestaan. Haar technisch goed onderlegde werk wordt op eigenzinnige wijze vormgegeven. Zij voert zowel in detail als in het totaalbeeld haar concept door. De leden van Teletekst Is Dood Teletekst Is Dood (TID); Beer van Geer (21), Laurens Profittlich (21), Tim Terpstra (20), David Veneman (21), Hans Vros (25, ) en Micah Westera (20) vormen een jong, Haags collectief dat zich bezig houdt met sociale en maatschappelijke veranderingen die verbonden zijn aan technologie.

De Komeet is een initiatief van de gemeente Den Haag en Fonds 1818. Het is een stimulans voor culturele en kunstzinnige initiatieven van jonge kunstenaars en/of organisatoren. De meest vernieuwende en creatieve ideeën van jongeren tot 30 jaar komen voor de prijs in aanmerking. Kunstprojecten, cross-overs van verschillende disciplines en projecten vanuit de toegepaste kunst zijn welkom. De aanmoedigingsprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en is een waardering voor een culturele prestatie.

Voor meer informatie over de Komeet (uitsluitend voor de redactie): Afdeling Communicatie, Melanie Marcus, telefoon 070 - 353 5819. U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom in het Nutshuis aan de Riviervismarkt 5, tegenover de Grote Kerk, hoek Jan Hendrikstraat. De prijsuitreiking is om 20.00 uur. Voor meer informatie over de Cultuurprijs 2007 : Koos Maarleveld 070 3532299 / 06 21 27 87 84

KM/CL/08/171


---- --