Gemeente Rotterdam

14 mei 2008

Rotterdam zegt 'nee' tegen meisjesbesnijdenis

Vrijdag 16 mei reikt de Rotterdamse wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) aan tien moeders en vijftien jongeren uit de Eritrese gemeenschap het certificaat uit van een speciale cursus over de oorzaken en gevolgen van meisjesbesnijdenis.

Meisjesbesnijdenis is niet alleen strafbaar in Nederland omdat het een vorm van kindermishandeling is, ook de gevolgen ervan zijn zeer negatief voor de gezondheid. Daarom heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond met zelforganisaties en Haridat Consulting het project Aanpak Meisjes Besnijdenis Rotterdam (AMBeR) opgezet. AMBeR richt zich op alle mensen in de regio Rotterdam uit landen waar deze vorm van kindermishandeling nog steeds plaatsvindt, zoals Ethiopië, Eritrea en Somalië.

Met AMBeR geeft de GGD voorlichting over de gevolgen van meisjesbesnijdenis en verzorgt empowerment-trainingen. Daarmee kunnen vrouwen en mannen uit de doelgroepen een sleutelrol gaan vervullen bij het bespreekbaar maken en tegengaan van meisjesbesnijdenis. Eerder sloot een groep Somalische en Eritrese moeders de cursus met goed gevolg af.

Datum: 16 mei 2008
Tijd: 17.30 tot 22.00 uur
Locatie: SVOR, Stichting Vluchtelingenorganisaties Rijnmond 's Gravendijkwal 28 - Rotterdam

Van 17.30 - 18.00 uur is er inloop; rond 18.00 uur krijgt u een maaltijd aangeboden. Na de maaltijd start vanaf 18.45 uur het officiële programma. Tussen 19.00 en 19.30 uur reikt wethouder Kriens de certificaten uit aan de deelnemers aan de cursus. noot voor de redactie/