Gemeente Delft

Resultaten eerste Cito Beweegtoets bekend

EMBARGO tot vrijdag 16 mei 17.30 uur

Delftse groep 8-leerlingen scoren iets lager dan gemiddeld bij de Cito Beweegtoets die in februari werd gehouden. De zwemoefeningen hebben zij bijvoorbeeld heel goed gedaan, maar conditioneel zitten zij onder het landelijk gemiddelde. Dit staat in de Cito-rapportage die Dick Rensen (wethouder Sport) vrijdag 16 mei in ontvangst neemt.

De Cito Beweegtoets werd georganiseerd door Cito en Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) in samenwerking met de gemeente Delft. Het was een sportieve afsluiting in de week van de Citotoets voor achtste groepers van acht Delftse basisscholen. Deze vierde Cito-dag stond in het teken van bewegen en was een landelijke primeur.

Landelijk ingevoerd
De Cito Beweegtoets wordt in de komende jaren landelijk ingevoerd en uitgebreid naar andere groepen op de basisscholen, waardoor een leerlingvolgsysteem voor bewegingsonderwijs ontstaat. Het is ook een hulpmiddel om de leerlingen een gezonde en sportieve leefstijl bij te brengen. De betrokken Delftse scholen vinden toevoeging van de beweegtoets aan het leerlingvolgsysteem waardevol en gewenst.

Vergeleken
De resultaten die zijn behaald door de Delftse leerlingen zijn vergeleken met die van een landelijke steekproef in 2006. Die vergelijking levert een gemengd beeld op. Op sommige onderdelen zijn Delftse leerlingen beter, op andere zijn de Delftse scores lager. De uitkomsten bij de shuttlerun test, een conditionele hardloopoefening, worden als laag gekwalificeerd. De resultaten zijn zowel bij de jongens als de meisjes zwak. De resultaten bij de zwemoefeningen waren daarentegen juist erg goed. Er waren echter wel grote verschillen tussen leerlingen en ook tussen scholen.

Sport- en Beweegnota
De trend dat leerlingen zwaarder worden, zowel jongens als meisjes, is duidelijk zichtbaar. De gemeente Delft werkt momenteel aan een sport- en beweegnota om onder andere overgewicht aan te pakken en sporten met daarbij een gezonde levensstijl te stimuleren. De Cito rapportage levert daarvoor nuttige informatie.


---

Noot voor de redactie (