Gemeente Noordenveld

onderscheiding voor Koen Vogt

Koninklijke onderscheiding voor Koen Vogt

Gepubliceerd op: 17 mei 2008

Burgemeester Hans van der Laan heeft op vrijdag 16 mei een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Koen Vogt uit Roden. De uitreiking vond plaats om 19.30 uur in De Pompstee te Roden tijdens de viering van het 50- jarig jubileum van de IVN. De heer Vogt wordt Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Vogt (67) is al vanaf 1975 een drijvende kracht binnen het IVN. In de afgelopen 32 jaar was hij, verdeeld over verschillende perioden, lid, bestuurslid en voorzitter van de vereniging. Naast zijn niet geringe bestuurlijke bezigheden stak hij veel tijd en energie in zaken die centraal staan in de vereniging, namelijk voorlichting over de natuur, excursies, publicaties en educatie. Daarnaast staat de heer Vogt bekend om zijn niet aflatende inzet voor vogels, vooral voor de kerkuil.

Vanaf 1975 was Koen prominent in de vereniging aanwezig. Vanwege zijn grote kennis van de natuur was hij als Natuurgids actief voor de vereniging. Talloze keren trok hij met mensen de natuur in. Het maakte daarbij niet uit wat men tegenkwam: vogels, planten, zoogdieren, amfibieën of reptielen, over alles had hij een goed verhaal; kortom een echt deskundige generalist.

Als voorzitter leidde hij de vereniging vanaf 1981 acht jaren achtereenvolgend op energieke wijze en plakte daar later nog eens twee jaren aan vast, in 1998 en 1999. Hij zorgde er voor dat het IVN, toen nog vooral bekend onder de naam 'de Natuurwacht', een zeer goede naam had bij de bevolking. Dat leidde er toe dat de vereniging breed werd ondersteund: eind jaren zeventig waren er bijna 1000 donateurs! Dat stelde de vereniging in de gelegenheid meer en meer geld te steken in de educatieve voorlichting, een belangrijke doelstelling van de vereniging. Dat was zeker een grote verdienste van Koen Vogt. Daardoor werd hij een bekend persoon in deze omgeving en kwamen er mensen bij hem aan de deur met gewonde dieren, vooral vogels, en later werd hij bekend vanwege de egelopvang, daarbij gesteund door zijn vrouw Ina. Vanwege wettelijke bepalingen werden na zeven jaren deze activiteiten beëindigd en overgedragen aan andere instellingen. Tot op heden is Koen nog altijd een vraagbaak bij wie men altijd terecht kan en altijd een passend antwoord of oplossing krijgt.

Over zijn vrijwilligerswerk voor de kerkuilen mag vermeld mag worden dat dit werk een wezenlijke onderdeel was van één van de taken van de vogelwerkgroep van IVN Roden. Nog altijd steekt hij veel tijd in het 'kerkuilenwerk' .Vooral kinderen weet hij op fascinerende wijze te boeien wanneer hij het over 'zijn kerkuilen' heeft, maar ook de ouders zijn dan zeer geïnteresseerd.