Heijmans N.V.

Zaterdag 17 mei 2008
16 mei 2008
HEIJMANS ONTWIKKELT DEEL WESTERGOUWE

Het gaat om de realisatie van de nieuwe woonwijk Westergouwe bij Gouda. In de periode 2009 tot 2015 gaan Heijmans en Volker Wessels op basis van 50-50% - naar verwachting 1.900 woningen en het wijkwinkelcentrum ontwikkelen. Het contract heeft voor Heijmans over deze periode een waarde van circa 240 miljoen. De woningen zijn onderdeel van het Heijmans ontwikkelingspotentieel, dat 45.700 woningen bedraagt.

De gemeente Gouda, Heijmans en Volker Wessels hebben veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het woon- en leefmilieu in Westergouwe. Er komen in totaal circa 3.850 woningen, met daaromheen veel ruimte voor water en groen. De wijk krijgt woningen voor starters, senioren en gezinnen. 400 woningen zijn bestemd voor de sociale huursector. Verder worden in of aan het water 60 woningen gerealiseerd volgens het concept Waterwonen. Het stedenbouwkundige plan biedt ook ruimte voor het principe van Wenswonen©, waarbij kopers gelegenheid hebben om hun woning naar eigen inzicht in te delen.

Naar verwachting zal in de loop van 2009 gestart worden met het bouwrijp maken van het gebied. De eerste woningen zullen naar verwachting medio 2012 opgeleverd worden. In de samenwerkingsovereenkomst die de partijen nu overeen zijn gekomen, is rekening gehouden met alle kosten en de maatregelen die nodig zijn met het oog op de slappe bodem en de waterhuishouding. Er komt een pakket van 4,5 miljoen kubieke meter zand. Verder is extra capaciteit voor waterberging voorzien en wordt de kwelstroom aan noordoostelijke zijde tegengegaan.

De afgelopen maanden hebben de gemeente Gouda, Heijmans Vastgoed en Volker Wessels Vastgoed een raming gemaakt van alle te verwachten kosten en opbrengsten. Geconstateerd is, dat het plan kan worden ontwikkeld en gebouwd. Hiermee is de weg vrij om de planologische procedure voort te zetten, het stedenbouwkundige plan af te ronden en aan te vangen met het bouwrijp maken.