Gemeente Rotterdam

Nr. 85
19 mei 2008

Nestelen in Rotterdams Buiten
Kunst en Park Zestienhoven
Op 16 mei 2008 heeft een reuzenzwaluw een nest gebouwd aan de 14e verdieping van de Weenatoren. Het nest is het eerste kunstproject in een reeks die kunstenares/tuinvrouw Anne Mieke Backer voor de nieuwe woonwijk Park Zestienhoven heeft ontwikkeld. Zeven dagen lang ontvouwt zich een 'toneelvoorstelling over "een man die komt, ziet en in een poging zijn toeschouwers te omarmen, uiteindelijk valt". Met dit project wil de gemeente laten zien dat in Rotterdam prima te nestelen valt.

Het kunsttraject koppelt de beeldende kunst in de openbare ruimte aan de vormgeving van het groen en de inrichting van het landschap van Park Zestienhoven en de Buitenplaats. Rotterdam krijgt er met Park Zestienhoven een nieuwe buitenplaats bij. Dit is groots uitgebeeld met het kunstwerk 'Het Nest' waarvoor niet de omgeving van Zestienhoven is gekozen, maar het drukke centrum van de stad: aan het Weena. Voor de nieuwe wijk heeft het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst (CBK)een kunsttraject opgestart. Het doel van het traject is een reeks visualisaties met een samenhangende thematiek te maken en geen geïsoleerde kunstwerken. Deze thematiek 'Nestelen en Uitvliegen' is deels gestoeld op een cultuurhistorisch onderzoek naar het gebied, verricht in het kader van de Belvedère-regeling. Dit onderzoek zal in 2009 in boekvorm worden gepubliceerd.

Het Nest 'Hirondelle' is een voorstelling van de Belgische theatermaker Benjamin Verdonck. De voorstelling duurt nog tot en met 22 mei 2008. Op www.nest-rotterdam.nl is het dagboek van de acteur op het nest te volgen. Aan de noordkant van Rotterdam, tussen Overschie en Schiebroek, ontwikkelt de gemeente Rotterdam samen met marktpartijen de nieuwe woonwijk Park Zestienhoven. De wijk krijgt een ruim en groen karakter. Een groot park, brede lanen en diepe tuinen, al dan niet aan het water gelegen, geven Park Zestienhoven een groene uitstraling. De ruime opzet van de wijk maakt de bouw van luxe woningen mogelijk. Park Zestienhoven/Groot Hillegersberg is één van de dertien VIP- gebieden die de gemeente heeft aangewezen in de vorig jaar gepresenteerde Stadsvisie. In deze gebieden wordt met voorrang geïnvesteerd omdat ze het meeste bijdragen aan het versterken van de economie en het aantrekkelijker maken van Rotterdam als stad om in te wonen. Noot voor de redactie/