Partij van de Arbeid

PvdA New York publiceert boek over 'accountability'

16-05-2008 11:23

De leden van de PvdA Afdeling New York hebben het boek Amerikaanse Toestanden, Accountability gepubliceerd. Dit boek is het vierde in deze serie, waarin de 'lokale' PvdA-afdeling probeert te signaleren wat het goede is dat we van Amerika zouden kunnen overnemen, en wat niet.

Amerika en verkiezingen horen bij elkaar. Niet alleen de president, ook de burgmeester, de rechter en het schoolbestuur kennen in vele gevallen een direct mandaat van de kiezer. Wat leveren al die verkiezingen op? Leidt het daadwerkelijk tot gezagsdragers die dichter bij de burger staan?

De democratie is in Amerika dus tot in de fijnste haarvaten van de maatschappij doorgevoerd. Door middel van interviews hebben de PvdA-leden vanuit verschillende invalshoeken een blik geworpen op het begrip accountability. De Nederlandse vertaling van dit begrip hebben ze in hun boek achterwege gelaten om de simpele reden dat er nog geen goed Nederlands woord voor bestaat. Afrekenbaarheid komt nog het meest in de buurt. Of accountability in Nederland ook daadwerkelijk bestaat willen zij aan de lezer overlaten.

Deze en andere vragen staan centraal in een nieuwe bundel Amerikaanse toestanden. Het thema afrekenbaarheid wordt bekeken door middel van interviews met direct gekozen Amerikaanse gezagsdragers en leden van het Amerikaanse maatschappelijke middenveld.

Dit boek is het vierde van de afdeling New York in de serie Amerikaanse Toestanden. In deze serie probeert de lokale PvdA-afdeling te signaleren wat het goede is dat we van Amerika zouden kunnen overnemen, en wat niet?

U kunt het boek Amerikaanse Toestanden, Accountability voor slechts 10,- bestellen via onze Winkel >