Gemeente Zandvoort


16-05-2008

Eindrapport bestuurskracht gemeente Zandvoort


Gemeente Zandvoort heeft inmiddels het eindrapport 'Bestuurskrachtmeting - gemeente Zandvoort' ontvangen. Het rapport is opgesteld door Berenschot. De opdracht om het onderzoek uit te voeren is eind 2007 gegeven. De kernvraag waarop het rapport uitvoerig antwoord geeft luidt: is de gemeente Zandvoort bij machte zijn taken naar behoren uit te voeren. Kort en bondig luidt het antwoord 'Ja". Wel zijn verbeteringen noodzakelijk om nog beter te kunnen functioneren en om ook in de toekomst alle taken aan te blijven kunnen, want de bestuurskracht staat onder druk. Nieuwsgierig? Hieronder treft u het rapport.

Spiegel
Burgemeester Niek Meijer noemt het rapport een waardevolle bijdrage aan het debat over het functioneren van de gemeente. 'Het rapport houdt ons een spiegel voor en dwingt ons eerlijk naar ons zelf te kijken. Dat betekent dat je altijd iets ontdekt wat beter kan. De gemeente wil daaraan werken. Alleen met die instelling heeft het uitvoeren van een bestuurskrachtonderzoek zin'. En hoe eerlijk kun je zijn? Precair is de analyse van de relatie college - raad. Berenschot noemt de relatie tussen raad en college voor verbetering vatbaar.

Veel verwerkt
Berenschot heeft veel informatie verzameld. Papieren dossiers zijn doorgespit. Mensen uit de gemeentelijke organisatie zijn bevraagd over verschillende onderwerpen. Opvallend waren de e-debatten die zijn georganiseerd, hierin konden inwoners en verschillende organisaties hun mening over Zandvoort geven. De gemeente is daarnaast grondig vergeleken met andere gemeenten (benchmark). Berenschot heeft alle informatie verwerkt in een aantal duidelijke conclusies en aanbevelingen.

Positief
Opvallend positieve zaken zijn bijvoorbeeld de hechte gemeenschap, de grote betrokkenheid van inwoners bij hun gemeente, de grote ambities om Zandvoort aantrekkelijker te maken, de grote betrokkenheid van ambtenaren bij hun werk en het snel optreden bij incidenten. Het is zaak het goede te behouden en daarnaast verbeteringen aan te brengen waar dat nodig is.

Leren van anderen
Zandvoort kan ook leren van anderen en andersom. Berenschot zegt dat Zandvoort meer gebruik moet maken van de buurgemeenten en andere organisaties. Gebruik ieders talent is eigenlijk de boodschap. Dan kan er zoveel meer. Als gemeente hoef je ook het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden.

Visie en vooruit
Weten waar je naartoe wilt in de toekomst is belangrijk om de richting te bepalen. Een visie bepalen en dan vooruit kijken, zegt Berenschot en dan ook nog eens dwars door alle afdelingen heen. Verbinden is hierin het sleutelwoord. Weten waarmee anderen in en buiten de gemeente bezig zijn, zodat je kunt aansluiten. Burgemeester Meijer: 'Dat is wat mij betreft de allerbelangrijkste conclusie uit het rapport.'

Eindrapport bestuurskrachtmeting mei 2008.pdf http://www.zandvoort.nl/website/webgen.nsf/57801114fbc7a279c12571aa00456b17/3251f4559fa09a3bc125744b0046a1b0/$FILE/Eindrapport%20bestuurskrachtmeting%20mei%202008.pdf