176 duizend Fiber-to-the-Home aansluitingen in Nederland in maart 2008


HILVERSUM, 20080516 -- Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is gegroeid naar 176 duizend in het eerste kwartaal van 2008 van 113 duizend in December 2006, zo laat een onderzoek van Stratix Consulting BV zien. De aanleg van deze nieuwe zeer breedbandige aansluitingen was in 2007 geconcentreerd in de provincies Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Gelderland. Met de recente start van aanleg in Almere voegt ook Flevoland zich bij de leidende regio's. In Noord-Nederland en Zeeland is er nog geen activiteit zichtbaar, terwijl in Limburg één klein project voor enkele honderden woningen is gerealiseerd.

Aantal daadwerkelijk actieve abonnees gegroeid tot tenminste 94 duizend

Onderzoek op basis van persuitlatingen en openbare bronnen wijst uit dat het aantal actieve abonnees dat diensten afneemt over deze nieuwe glasvezelnetten is gegroeid tot tenminste 94 duizend. Bij veel projecten worden de exacte aantallen abonnees om concurrentieredenen geheim gehouden.

Projecten vooral succesvol in gebieden met sterke gemeenschapszin en homogene bevolking

Een diepgaande vergelijking maakt duidelijk dat er vooral succes is behaald in projecten met een sociaal homogene bevolking en sterke gemeenschapszin. Deze factor is tot nu toe belangrijker gebleken dan welstand en inkomen. Aanleg in een homogene volkswijk of middelgrote gemeentes met veel sociale banden blijkt eerder rendabel te maken dan in villawijken en (stads) buurten waar de bewoners meer langs elkaar heen leven.

De nu gelanceerde projecten voorzien in jaarlijkse groei van ca. 150 duizend aansluitingen

Verscheidene van de nu gestarte projecten kennen een uitvoeringsperiode van meerdere jaren. Dit leidt tot een prognose van 640 duizend glasvezelaansluitingen in december 2010. Er is een aanzienlijke opschaling nodig tot ca. 700 duizend aansluitingen per jaar om Nederland in een periode van ca. 10 jaar te kunnen verglazen.

Groeibeperking verglazing door te weinig geschoolde Nederlandstalige werknemers bij aannemers

De groei van het aantal glasvezelaansluitingen loopt echter nu al op tegen capaciteitsbeperkingen bij aannemers. Om kabels naar en in woningen aan te leggen zijn geschoolde Nederlands sprekende werknemers nodig en men kan het gebrek aan arbeidskracht niet eenvoudig compenseren met behulp van bijv. Oost-Europese werknemers.

Nieuw business model in Almere: KPN de operator, Reggefiber en woningbouwverenigingen glaseigenaren

De aangekondigde verglazing van Almere door het Almere Fiber Consortium van Reggefiber en Almeerse woningbouwverenigingen toont een nieuw business model: het open netwerkmodel, waarbij KPN alleen als operator optreed en niet als eigenaar van de glasvezelnetten. Dit nieuwe business model, waaraan al sinds medio 2001 in Almere is gewerkt, heeft ver strekkende lange-termijn implicaties ten aanzien van de balansomvang en rol van de huidige telecommunicatie bedrijven.

Vastgoedinvesteerders en pensioenfondsen treden toe als nieuwe financiers en eigenaren glasvezelnetten

Januari 2008 is door Rabo Bouwfonds Asset Management een infrastructuurfonds gelanceerd met o.a. Pensioenfonds Vervoer als investeerder. Hun eerste transactie was het overnemen van de kabels van CAI Westland, terwijl het management een buyout van de bedrijfsvoering over het net deed. Vastgoedeigenaren en pensioenfondsen hebben er belang bij dat zoveel mogelijk open netwerken worden gerealiseerd, dat verlaagt het lange-termijn risico van de investering en versterkt hun positie ten opzichte van dienstenaanbieders.

Een Run voor de markt verwacht met gemeentes en provincies, die glasvezelnetbedrijven het hof gaan maken

Met de nieuwe financiers opgelijnd en de open netwerkmodellen ontwikkeld, verwacht Stratix Consulting de komende jaren een nieuwe ontwikkelfase met een Run-voor-de-markt. Zo'n fase is al eerder vertoond bij de introductie van telefonie in de periode 1881-1900 en kabel-TV in de jaren 1960-1980. Vanwege de capaciteits-beperkingen in de aannemerij, verwachten wij een toenemende druk van de bevolking op gemeentes en provincies om ervoor te zorgen dat de nieuwe netten in hun woonplaatsen als eerste worden gerealiseerd.





Stratix Consulting BV