Privatescan verheugd over IGZ rapport


Slechts 2 van 22 bedrijven worden niet nader onderzocht

HENGELO, 20080516 -- De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat PrivateScan BV niet vervolgen. De IGZ stelde onlangs een onderzoek in naar 22 Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met preventief medisch onderzoek, variërend van eenvoudig bloedonderzoek tot uitgebreide MRI-scans. Het doel was te bepalen welke bedrijven in strijd handelen met de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO). De conclusie van de IGZ, die rapport uitbracht aan de minister van Volksgezondheid is dat twintig van de 22 onderzochte ondernemingen voor (een deel van) hun activiteiten geen vergunning hebben. De Inspectie controleert de bedrijven binnenkort weer en doet daarna zonodig aangifte bij de Officier van Justitie.

Privatescan is een van de twee bedrijven die dat lot niet hoeft te vrezen. Het bedrijf uit het Overijsselse Hengelo, dat Nederlanders bemiddelt naar Duitse klinieken voor preventief medisch onderzoek, kreeg van de IGZ te horen dat het niet vergunningplichtig is.

Frank Hefti, directeur van Privatescan BV, is verheugd over de uitkomst van het onderzoek voor zijn bedrijf: ,,Vandaag nog verliet een cliënte van ons met tranen van geluk en ook woede de kliniek in Duitsland na het maken van een MRI-scan van haar hoofd. Haar specialist in Nederland vertelde haar dat ze vermoedelijk een hersentumor had, maar vervolgonderzoek kon pas over 1,5 maand plaatsvinden. Via ons kon dat onmiddellijk en hier werd snel vastgesteld dat ze geen hersentumor heeft."

Hefti: ,,Veel mensen laten zich via de bemiddeling van Privatescan onderzoeken, vaak door frustraties en woede over het Nederlandse gezondheidssysteem. Lange wachttijden, foutieve diagnoses, laks optreden, arrogantie: dat horen we veel. Dankzij de uitspraak van de IGZ kunnen we deze mensen blijven helpen en met moderne technieken in Duitsland snel blijven onderzoeken."