CNV Stads- en streekvervoer wil nieuwe (loon)bod intensief doorrekenen

"Nieuw bod werkgevers OV te mooi om waar te zijn"

Het nieuwe bod van de werkgevers in het openbaar busvervoer is te mooi om waar te zijn. "20 procent loonsverhoging in drie jaar tijd, wie kan dat nou afwijzen? En toch, het is precies zoals ik zeg; te mooi om waar te zijn. Die waarheid gaan wij nu achterhalen. Het zou niet de eerste sigaar uit eigen doos zijn, die wordt gepresenteerd door de werkgevers in het stads- en streekvervoer."

Onderhandelaar Wyb Kusters van CNV Stads- en streekvervoer reageert fel op het plotselinge loonbod waarmee de werkgevers donderdagavond ineens op de proppen kwamen.

"Ze moesten wel. Want hun nieuwe voorstellen waren ook meteen aan dagblad De Telegraaf gepresenteerd. Onderhandelen over een cao via de media? Het moet niet fraaier worden zeg! Dit is de tweede keer dat de werkgevers ons op die manier voor de bühne een zwarte piet willen uitdelen. Deze keer hebben we dat meteen maar gepareerd. Maar het stoort me zeer dat het zo gaat en moet."

De werkgevers kwamen donderdagavond laat met een loonbod voor 3 jaar. Volgens eigen zeggen een totaal van 20 procent. Kusters: "Maar nog altijd moet er meer uren per week worden gewerkt. Oudere werknemers kunnen weliswaar atv-dagen terugkopen, maar dat kost direct een fiks bedrag. Die 20 procent verdampt procent voor procent."

Rekenen
Kusters wijst hoe dan ook pertinent het dringende verzoek van de werkgevers af om vrijdagochtend al te komen onderhandelen. "Dit hele verhaal heeft nauwkeurig nader onderzoek nodig. We moeten dit doorrekenen en uitknobbelen wat er netto allemaal van overblijft. Nog altijd staat onze 3,5 procent loonsverbetering per jaar daarbij centraal. Van dat minimum wijken wij niet af. We zullen gerust ons best doen om vóór dinsdag 20 mei, de eerstvolgende stakingsdag, een antwoord te formuleren richting werkgevers. Al eerder stelden wij als bond dat staken niet ons doel is. Een pakket goede en eerlijk arbeidsvoorwaarden is dat wel."
Links: http://www.cnvbedrijvenbond.nl