NEN


NEN 7507 Basisstructuur van een databank voor Geneesmiddelen gepubliceerd

donderdag 15 mei 2008, 16:41

Inleiding
Trends zoals schaalvergroting, ketenvorming, technologie en individualisering in de farmaceutische industrie leiden allen afzonderlijk, maar tezamen des te sterker, tot een behoefte aan standaarden. Standaarden op het gebied van processen, zoals protocollen, en standaarden op het gebied van berichten. Hiervoor is nodig dat geneesmiddelen, waarover in de verschillende farmaceutische processen wordt gecommuniceerd, worden gedefinieerd.

Aan het ontstaan van de norm NEN 7507 liggen een aantal (inter)nationale trends en ontwikkelingen ten grondslag, die bepalend zijn voor de standaardisatie van identificerende gegevens van geneesmiddelen. Nederland loopt internationaal voorop in de wijze waarop geneesmiddelen zijn gedefinieerd in een geneesmiddelendatabank en waarop een geneesmiddelendatabank is geïmplementeerd in bijvoorbeeld de processen van voorschrijven, afleveren en declareren. Dit vormde de aanleiding om de Nederlandse verworvenheden op het gebied van standaardisatie in de farmacie om te zetten in een norm.

Doelstelling norm
Deze norm beoogt:
a) de identificerende kenmerken van geneesmiddelen vast te leggen in een norm van en voor de hele zorgbranche;
b) een basisstructuur voor een geneesmiddelen databank te beschrijven; c) als basis te dienen voor een internationale norm op dit gebied.

Op deze wijze draagt de norm bij aan de stabiliteit van de farmaceutische branche als geheel en de concurrentiepositie van deze branche in de wereld.

Meer informatie
De NEN 7507 kunt u hier bestellen.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de norm kunt u terecht bij het secretariaat van NEN-Gezondheidszorg,
telefoon: 015-2690 403 of via de e-mail: gezondheidszorg@nen.nl

Nieuwsbericht 15 mei 2008

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 7507:2008 nl (Norm)