Korps Landelijke Politiediensten

Inzet lokvrachtauto gaat onverminderd door

Drie verdachten op heterdaad aangehouden

Aangifte zeilsnijden
Tilburg, 16-05-2008 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten gaat onverminderd door met de inzet van de lokvrachtauto. Vrijdagochtend 17 mei 2008 zijn ter hoogte van Tilburg op een parkeerplaats langs de rijksweg A58 drie mannen uit Eindhoven in de leeftijd van 21, 22 en 28 jaar op heterdaad aangehouden. Zij sneden de lokvrachtauto van het KLPD open en haalden er tien flatscreens uit. Uit cijfers van het Landelijk Team Transportcriminaliteit van het KLPD blijkt dat er een daling is van aangiften van transportcriminaliteit in het 1e kwartaal van 2008 ten opzichte van het 1e kwartaal van 2007.

Politiehond
Na middernacht bezochten de mannen met een personenauto de parkeerplaats en sneden de zeilen van vier vrachtautos, waaronder de lokvrachtwagen, open. Rond 03.00 uur kwamen zij terug met een bestelbusje en laden zij tien flatscreens uit de lokvrachtwagen over. Eén verdachte trachtte te ontsnappen via een hek, maar kon met behulp van een politiehond worden aangehouden. Hij liep daarbij verwondingen op aan zijn schouder. Het bestbusje, drie gsms en een hobbymes zijn inbeslaggenomen. De verdachten zijn in verzekering gesteld.

Meerdere diensten
Aan de actie werkten verschillende diensten van het KLPD mee: Spoorwegpolitie, Verkeerspolitie Driebergen en Breda, twee studenten en de politie Midden- en West-Brabant.

Landelijk Team Transportcriminaliteit
De inzet van de lokvrachtwagen wordt gedaan aan de hand van de analyses van het Landelijk Team Transportcriminaliteit van het KLPD. Deze analyses komen tot stand aan de hand van de aangiftes die op dit gebied worden gedaan. Het is daarom belangrijk dat chauffeurs en transporteurs ook bij pogingen, er is dan in ieder geval schade ontstaan aan de vrachtauto, aangifte doen van deze poging of vernieling. Aan de hand van deze gegevens kunnen de bewegingen en activiteiten van de criminelen in kaart worden gebracht.

Cijfers transportcriminaliteit
Cijfers opgetekend aan de hand van de aangiften van diefstallen in de wegtransportsector:


1e kwartaal
2007 1e kwartaal 2008

Ontvreemde voertuigen

61 50

Voertuigen met
lading 40

26

Werkmaterieel 35
26

Ladingdiefstal

14 16

Ladingdiefstal dmv zeilensnijden

86 65

Ladingdiefstallen door middel van zeilensnijden doen zich voornamelijk voor in de zuidoostelijke en oostelijke regios van het land.