Dolfinarium


Tweewerf hoera: Jody en Linni uitgezet

Jody, en Linni zijn weer terug in de Noordzee, de plek waar bruinvissen horen. De twee dieren spoelden 8 weken geleden aan op het Noord-Hollandse strand. Na een korte herstelperiode zijn ze weer uitgezet. "Geweldig om deze dieren in vrijheid te zien. Hier doe je het allemaal voor."

Aan boord van de Krukel heerst een koortsachtige spanning. Op het dek van dit vervaarlijk rollende scheepje lopen medewerkers dwars door elkaar heen, druk in de weer met sponzen en emmers met water. Het centrum van hun aandacht zijn de twee bruinvissen midden op het dek. Ze liggen in hangmatjes te wachten op hun uitzet, ergens tussen Ameland en Schiermonnikoog. Linni is nogal rustig onder de aandacht, maar Jordi reageert op elke impuls en rilt soms als hij een plons zeewater over zich heen krijgt.

De schipper heeft al vaker met het bijltje gehakt. Rustig laveert hij het schip zo dat de golven er weinig vat meer op hebben. Dan is het tijd om afscheid te nemen van de dieren. Jody Hille, de vindster van bruinvis Jordi is er ook aanwezig. Nog even kijkt ze naar `haar' bruinvis en zegt zachtjes: zet `m op, Jody. Dan nemen de medewerkers het dier in de armen en lopen naar de gangboord.

Een flinke plons, meer is het niet. En dan is Jody verdwenen. Iedereen kijkt nieuwsgierig om zich heen, in de hoop nog een laatste glimp op te vangen van de ex-patient, maar het zee-oppervlak bestaat uit niet meer dan een golvende massa en van Jordi is niets te zien. Opeens steekt de bruinvis zijn kop boven het water uit. Van het achterdek klinkt applaus en wijst men waar het dier zwemt. Daarna wordt ook Linni snel te water gelaten, zodat de twee elkaar misschien nog kunnen vinden.

Ook voor de medewerkers van SOS Dolfijn is de uitzet opmerkelijk. "Het gebeurt niet vaak dat bruinvissen zo kort na hun binnenkomst weer worden uitgezet", zegt Jolanda Meerbeek, hoofd opvang. "De meeste dieren die hier binnenkomen zijn dood- en doodziek en het duurt meestal maanden voor ze er weer bovenop zijn. Maar bij deze dieren was niet heel veel aan de hand." Ze heeft geen verklaring voor het feit dat kort na elkaar twee min of meer gezonde dieren aanspoelden. "Ik ben vooral blij dat ze nu weer terug zijn waar ze thuis horen."

Jody spoelde op 12 maart aan op het strand van Egmond en werd gevonden door een vrijwilligster van SOS Dolfijn die met haar vriend een strandwandeling maakte. Zij nam het dier mee naar het huis van haar ouders en legde de bruinvis in de badkuip. Het dier lag daar rustig te wachten toen de dolfijnenambulance hem kwam ophalen.

Linni zorgde voor flink wat commotie bij de medewerkers van Ecomare en SOS Dolfijn. Ze werd gevonden op het strand van Texel,, terwijl men op het vasteland en bezig was met de overdracht van bruinvis Femke, die een paar uur eerder op Texel strandde. Het bleek een race tegen de klok om Linni aan wal te krijgen en de medewerkers van Ecomare met de laatste boot weer terug te laten varen.