Ingezonden persbericht

Amsterdam, 16 mei 2008

Ruikt het wel een beetje fris daar?
Twaalf Delta-scholen schieten hun vragen de ruimte in

'ISS, hier is Space Expo Noordwijk. We hebben een vraag: Als jullie niet kunnen douchen en nooit eens een raampje open kunnen zetten, ruikt het dan nog wel fris in het ruimtestation?' Op 23 mei 2008 vuren twaalf Delta-scholen deze en andere vragen af op NASA astronaut Dr. Garrett Reisman aan boord van het Internationale Ruimtestation ISS. Het radiocontact wordt gelegd vanuit Space Expo Noordwijk.

De twaalf basisscholen doen mee aan het Delta-project, dat door het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van OCW en de ruimtevaartorganisaties ESA en NASA. De vragen zijn geselecteerd uit enkele honderden vragen die de aardse Delta-leerlingen bezighouden. Het is de bedoeling minimaal twaalf vragen de ruimte in te schieten. De radioverbinding wordt mede mogelijk gemaakt door ESA en ARISS, Amateur Radio on International Space Station Association.

Overzicht vragen
Nadat de vraag van ODS de Tjalk uit Lelystad hoe fris het ruikt in het ruimtestation is beantwoord, volgen bij voldoende tijd nog zeker elf andere ruimtevragen. De vragen worden gesteld in het Engels. Als de bemanning van het ISS de antwoorden kort houdt, is er wellicht nog ruimte voor enkele reservevragen.

* Wat gebeurt er in de ruimte met de stoom van gekookt water? (OBS Kees Valkenstein, Vleuten)
* Hoe komen jullie aan water? (OBS De Horn, Wijk bij Duurstede)
* Als je in de ruimte bent, zullen je tanden dan sneller recht gaan staan als je een beugel draagt? (KBS Nicolaasschool, Heythuysen)
* Klinkt je stem anders in de ruimte? (OBS Wittering.nl, Rosmalen)
* Wat moeten jullie doen, als er in het ruimtestation brand uitbreekt? (CBS de Trieme, Sintjohannesga)
* Wat moeten jullie doen om sterk te blijven? (ODS de Starter, Groningen)
* Als een astronaut (ernstig) ziek wordt in de ruimte, hoe wordt dat dan opgelost? (OBS Spitsbergen, Apeldoorn)
* Werken magneten ook in de ruimte? (OBS Joseph Haydnschool, Groningen)
* Wat eten jullie zoal in de ruimte, wat vind je het lekkerst en hoe eten jullie? (Montessorischool Waalsdorp, Den Haag)
* Wat is de temperatuur buiten het ruimtestation? (KBS de Plenkert, Valkenburg a/d Geul)
* Is het altijd jullie droom geweest om astronaut te worden? (OBS Nutsschool Bezuidenhout, Den Haag)

Over het Delta-project
Het Delta-project brengt een koppeling tot stand tussen ruimtevaart en het (school)leven van alledag. Doel is leerlingen van de basisschool te interesseren voor wetenschap en techniek via het thema ruimtevaart. In totaal doen er op dit moment 45 scholen verspreid over heel Nederland mee aan Delta. Deelnemende scholen krijgen drie jaar lang financiële ondersteuning (maximaal ¤ 5.000 per jaar) om rruimtevaart in hun lesprogramma's te integreren.

Noot voor de redactie (