Sociaal-Economische Raad

16 mei 2008
De SER heeft vanochtend een advies over de waarden van landbouw vastgesteld. In dit advies bepleit de SER een grondige hervorming van het Europese en het nationale landbouwbeleid. Het gaat erom maatschappelijke prestaties van agrarische ondernemers te belonen voorzover de markt daar niet voor zorgt.

Oud-eurocommissaris voor de handelspolitiek en onafhankelijk lid van de commissie van voorbereiding prof. Frans Andriessen constateerde dat de landbouw van hoeksteen van het Europees beleid is verworden tot molensteen om de nek van de europolitici. Werd eerst overproductie gesubsidieerd (boterbergen en melkplassen), en daarna het niet-produceren gefinancierd (braakleggen), nu bepleit de SER in plaats hiervan de boeren te betalen voor maatschappelijk gewenste, niet-vermarktbare groene diensten. Hij constateerde dat markten politiek manipuleerbaar zijn en dat ze niet zonder tucht kunnen, maar waarschuwde voor overregulering. Voor voedsel zou dat desastreus kunnen zijn en dat kunnen we ons niet veroorloven omdat we niet zonder voedsel kunnen.

FNV-bestuurder Henk van der Kolk sprak namens de drie vakcentrales. Hij was tevreden met het advies, maar miste het aspect kwaliteit van de arbeid. Duurzame landbouw betekent voor de vakbeweging ook verbetering van de arbeidsverhoudingen, arbeidsomstandigheden en de arbeidsmarkt. Hij riep de bonden en de landbouworganisaties op hierover met elkaar en met de minister van Landbouw in overleg te treden.

Het kroonlid Tini Colijn sprak in haar maidenspeech namens alle kroonleden. Zij onderstreepte het belang van betaling voor groene diensten in de landbouw, waarmee tegemoet wordt gekomen aan de behoefte van stedelingen aan rust en ruimte. Het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid moet hiertoe grondig worden hervormd, maar niet worden afgeschaft. Zij was blij dat ook LTO-Nederland deze visie deelt. De landbouw is een dynamische sector. Innovatie is belangrijk voor concurrentiekracht en duurzaamheid. Er zijn goede redenen om ook in de landbouw - net als in andere sectoren van de economie - innovatie te stimuleren, vond zij.

LTO-Nederland-voorzitter Albert Jan Maat die namens de drie ondernemerscentrales het woord voerde, was vooral heel blij met de erkenning dat de Nederlandse land- en tuinbouw een sterke sector is en met de erkenning van de meerwaarde van voedsel. Ook was hij verheugd over het doorprikken van de mythe dat het EU-landbouwbeleid na 2013 zou kunnen worden afgeschaft. Voor de werkgevers is van groot belang dat het landbouwbeleid de concurrentieverhoudingen niet mag verstoren. Ook pleitte hij voor een zorgvuldige overgangsfase.

Commissievoorzitter prof. Louise Fresco stelde dat de SER een voortrekkersrol vervult met dit advies. Het gaat om een omkering van een aanbodgedreven naar een door de maatschappelijke vraag gestuurd beleid. De huidige hoge voedselprijzen bieden hier goede mogelijkheden voor. Van belang is nu dat er criteria worden ontwikkeld voor het door de SER geĂŻntroduceerde viergroepenmodel voor de grondgebonden landbouw. Ze bepleitte het SER-advies ook internationaal, in EU- en OESO-verband aan de orde te stellen.

---