Unicef



VN: 85 procent van scholen in Myanmar beschadigd China vraagt om hulp Foto's en video uit Myanmar Unicef publiceert Jaaroverzicht 2007 Stijgende voedselprijzen zorgen voor ondervoeding in Zuid-Azië


____________________
search

VN: 85 procent van scholen in Myanmar beschadigd 16 mei 2008, New York - Veel kinderen in Myanmar zullen naar school moeten in opvangkampen en tenten, omdat 85 procent van de schoolgebouwen in het deel van het land waar de cycloon Nargis heeft huisgehouden, verwoest of grotendeels beschadigd is, zegt de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

Het nieuwe schooljaar begint in Myanmar officieel op 1 juni. Volgens Unicef is er geen tijd meer om de naar schatting 2700 zwaar beschadigde basisscholen, waar zo'n driehonderdvijftigduizend leerlingen school gaan, te herbouwen. Bovendien behoort een nog onbekend aantal leraren tot de 66 duizend mensen die tijdens de cycloon het leven hebben verloren of nog altijd vermist worden.

De aandacht gaat nu uit naar het opleiden van vrijwillige leraren, het beschikbaar stellen van driehonderdduizend lespaketten aan leerlingen en het zo snel mogelijk opzetten van scholen op tijdelijke locaties met behulp van doeken, tenten en zelfs bamboe.

Ervaringen verwerken
"De kinderen hebben een tragische en traumatische ervaring ondergaan", zegt Cliff Meyers, regionaal onderwijsadviseur van Unicef. "Uit onderzoek is gebleken dat terugkeren naar normale patronen van naar school gaan hen helpt om zich aan te passen aan de tragedie en om de gruwelijkheden die zij hebben ervaren te verwerken."

De Verenigde Naties hopen mensen als Tin Soe te kunnen bereiken, die deze week samen met zijn grootmoeder op straat moest bedelen. Het gezin is zijn huis kwijtgeraakt als gevolg van de ramp. "We zijn hier om mama te helpen geld te verdienen voor eten", zegt Tin Soe zachtjes. "We hebben honger." Gevraagd of hij denkt dat zijn school nog herbouwd zal worden voor het begin van het schooljaar, krabt hij zich op zijn hoofd en zegt: "Ik weet het niet. Ik hoop het. Ik mis mijn vriendjes en mijn leraren."

Richard Bridle, werkzaam bij Unicef in Bangkok, zegt dat er ook andere redenen zijn waarom het goed is voor kinderen om weer terug te gaan naar school. "Het geeft ouders de ruimte om na te denken over andere zaken dan enkel het directe overleven van hun gezin."

Save the Children
Guy Cave van de hulporganisatie Save The Children vindt ook dat er zo snel mogelijk tijdelijke scholen dienen te worden gerealiseerd. Een flinke stap in de goede richting was voor Save The Children de donatie van tweehonderdvijftigduizend dollar (ruim honderdzestigduizend euro) door een fonds, opgericht door de Amerikaanse acteur George Clooney en andere beroemdheden uit de film 'Ocean's Thirteen'. De organisatie 'Not On Our Watch' zegde bovendien toe elke gedoneerde dollar te verdubbelen tot een maximum van tweehondervijftigduizend dollar.

Maar zelfs met dergelijke bedragen zal het lastig worden om het schooljaar daadwerkelijk op 1 juni te laten beginnen, omdat veel gebieden nog niet bereikt zijn met water en voedsel, laat staan met lesmaterialen.

Logistieke uitdaging
"In veel van deze gebieden zal het langer duren voor alles weer kan gaan lopen. Het wordt een enorme logistieke uitdaging", zegt Cave. "Maar het is van vitaal belang dat we het proberen. Hoe eerder kinderen weer terug naar school kunnen, hoe eerder ze ook kunnen terugkeren naar een een normale situatie en routine."

Bron: Novum/ANP