Nederlands Kanker Instituut



* Belangrijke onderscheiding Innovatieplatform voor MammaPrint

Belangrijke onderscheiding Innovatieplatform voor MammaPrint

16-05-2008

MammaPrint kan hoeveelheid chemotherapie bij borstkanker met een kwart reduceren.

MammaPrint, een ontwikkeling van onderzoekers prof. dr. René Bernards en dr. Laura van 't Veer van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, is door het Innovatieplatform uitgeroepen tot één van de vier meest baanbrekende zorginnovaties. Op de topconferentie Zorg heeft minister Klink, voorzitter van het Zorg Innovatieplatform, MammaPrint onderscheiden als één van de vier winnende innovaties die zij actief gaan ondersteunen bij het mogelijk maken van landelijke invoering. MammaPrint is een revolutionaire diagnostische test die vaststelt of een borstkankerpatiënt een `laag' of `hoog' risico heeft op uitzaaiingen waardoor onnodige chemotherapie voorkomen en kwaliteit van leven verbeterd kan worden. MammaPrint vervult een voortrekkersfunctie om innovaties in de zorg sneller te implementeren.

MammaPrint

MammaPrint is een moleculaire test, gebaseerd op de zogenaamde DNA micro-arraytechnologie waarmee het risico van uitzaaiingen in een vroegtijdig stadium van borstkanker nauwkeuriger kan worden bepaald dan met conventionele methoden mogelijk is. Doordat de test een beter onderscheid maakt in hoog- en laagrisico patiënten kan het aantal borstkankerpatiënten dat met chemotherapie behandeld wordt, verminderen. Dit betekent een verbetering van de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten en een enorme kostenbesparing. Uit Europees onderzoek is bekend dat vijftig procent van de chemotherapie behandelingen bij borstkankerpatiënten achteraf onnodig is gebleken.

MammaPrint is ontwikkeld door onder meer Prof. dr. René Bernards en Dr. Laura van 't Veer, onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Anton van Leeuwenhoek Ziekenhuis en oprichters van het bedrijf Agendia. MammaPrint is een nieuwe categorie moleculaire-diagnostische tests (de In Vitro Diagnostic Multivariate Index Essays (IVDMIA)), die als eerste goedgekeurd is door de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) voor gebruik bij diagnose van borstkanker. Time Magazine heeft MammaPrint uitgeroepen tot één van de beste uitvindingen in 2007 op het gebied van de gezondheidszorg.

MammaPrint is beschikbaar voor alle lymfeklier-negatieve borstkankerpatiënten en kent geen behandelingsbeperking. MammaPrint wordt nog niet vergoed door verzekeraars. Jaarlijks krijgen bijna 13.000 vrouwen de diagnose borstkanker. Daarmee is borstkanker in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Met de erkenning van MammaPrint door het innovatieplatform heeft minster Klink van volksgezondheid zich gecommitteerd om MammaPrint zo snel mogelijk in het pakket van vergoedingen op te nemen, waardoor MammaPrint snel voor iedere borstkankerpatiënt beschikbaar komt.

Bron: Agendia

16-05-2008 | Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis