Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

> Vrijstellingsregeling verpakkingenbelasting

Vrijstellingsregeling verpakkingenbelasting

Minder dan 15.000 kg verpakkingsafval of alleen lastminuteverpakkingen? Geen verpakkingenbelasting!

Verbruikt u minder dan 15.000 kilogram verpakkingen? Of verbruikt u meer dan 15.000 kilogram verpakkingen, maar zijn dit verpakkingen die pas op het moment van verkoop worden toegevoegd (oftewel: lastminuteverpakkingen)? Dan hoeft u, mede dankzij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), geen verpakkingenbelasting te betalen.

Voor de eerste 15.000 kilogram verpakkingen geldt een nultarief en ook voor de lastminuteverpakkingen hoeft u niet te betalen. Lastminuteverpakkingen komen namelijk voor rekening van de verpakkingsproducent. Ongeacht of uw logo erop staat. Deze aanvullende regeling zorgt ervoor dat nu vrijwel de gehele detailhandel vrijstelling krijgt.

Controleer of u aangifte moet doen

Als u meer dan 15.000 kilogram verpakkingen verbruikt die niet onder de noemer lastminuteverpakkingen vallen, dan moet u zich aanmelden bij de Belastingdienst. Ook als u geen brief van de Belastingdienst ontvangt. Want dat betekent slechts dat de Belastingdienst op dit moment nog niet weet of u verpakkingenbelasting moet betalen.

Wilt u weten of u zich moet aanmelden en aangifte moet doen? Controleer dan zelf of uw onderneming verpakkingenbelasting moet betalen. Op www.belastingdienst.nl/verpakkingenbelasting vindt u daar een eenvoudig hulpmiddel voor onder 'Hulpmiddel Verpakkingenbelasting'.

Let op: de regels voor franchiseondernemers zijn met terugwerkende kracht veranderd.

Overige verpakkingen wel voor eigen rekening

De belasting hangt af van het soort verpakkingsmateriaal, voor elk soort bestaat een apart tarief. Voor lastminuteverpakkingen hoeft u niet te betalen, die komen voor rekening van de verpakkingsproducent. Overige verpakkingen, zoals eigen import, zijn wel voor eigen rekening. Kijk voor meer informatie op
www.belastingdienst.nl/verpakkingenbelasting.

Beperk uw verpakkingsverbruik

Of u nu verpakkingenbelasting moet betalen of niet, met oog op het milieu doet u er sowieso goed aan uw verpakkingsverbruik zoveel mogelijk te beperken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door te vragen of het ook zonder tasje kan, of een klein bedrag per verpakking te vragen. Onder Preventievoorbeelden en Inzamelingsvoorbeelden vindt u voorbeelden van hoe andere ondernemers hun verpakkingsverbruik beperken.

Het HBD heeft zich altijd sterk gemaakt om de kosten en verplichtingen die voortvloeien uit het Verpakkingsbesluit voor de detailhandel zoveel mogelijk te beperken. Toen het erop leek dat er geen regeling voor kleine verpakkers zou komen heeft het HBD een collectieve regeling getroffen voor deze groep detaillisten. Het HBD nam de kosten en verplichtingen voor 2007 over van de individuele ondernemer. Door invoering van een nultarief voor de eerste 15.000 kilogram verpakkingsafval en vrijstelling voor lastminuteverpakkingen (voor verbruikers, niet voor producenten) per 1 januari 2008 is deze collectieve regeling niet meer nodig.