Erasmus Universiteit Rotterdam

Grondlegger Faculteit Sociale Wetenschappen prof.dr. J.A.A. van Doorn overleden

Prof.dr. J.A..A. van Doorn, de grondlegger van de Faculteit der Sociale Wetenschappen en de sociologie-opleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is 15 mei 2008 op 83-jarige leeftijd overleden. Van Doorn was hoogleraar Sociologie van 1960 tot 1988 - eerst bij de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH) en vervolgens bij haar rechtsopvolger, de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prof.dr. van Doorn speelde vanaf het begin een bepalende rol bij de ontwikkeling van de Faculteit der Sociale Wetenschappen in Rotterdam. Hij was verantwoordelijk voor de beleidsgerichte benadering, die zo kenmerkend was en is voor deze faculteit, en was vele jaren decaan. Van Doorn werd in 1961 voorzitter van de commissie Voorbereiding Sociale Faculteit, ingesteld om te onderzoeken of de NEH versterkt kon worden met een Faculteit der Sociale Wetenschappen. In 1963 kon de Faculteit der Sociale Wetenschappen van start gaan, om te beginnen met een volwaardige opleiding Sociologie. Later kwam daar ook Bestuurskunde bij.

Prof.dr. Van Doorn geldt als een van Nederlands meest eminente sociologen en een groot stimulator van het maatschappelijk debat. Hij was een breed geïnteresseerde socioloog, die zich tijdens zijn carrière niet heeft willen beperken tot één specialisme. Het standaardwerk Moderne sociologie, dat hij samen met C.J. Lammers schreef, werd gedurende langere tijd veelvuldig gebruikt binnen het sociologie-onderwijs en daarbuiten.

Meer over de betekenis van Van Doorn bij de oprichting van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, in het lustrumboek van de FSW: www.eur.nl/fsw/fsw/lustrum/