VVD


16-5-2008

KABINET SPEELT MOOI WEER MET CIJFERS UIT HET VERLEDEN

In het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2007 lezen we dat 2007 een goed jaar is geweest voor de Nederlandse economie, met dank aan het vorige kabinet.

VVD-Kamerlid Frans Weekers: "Het huidige kabinet is er vakkundig in geslaagd dat succes na een jaar links beleid om zeep te helpen."

Weekers onderbouwt zijn stelling met drie belangrijke feiten: "De economie groeit nauwelijks meer (0,2% kwartaal-op-kwartaal in het eerste kwartaal van 2008; het laagste in drie jaar); de inflatie neemt weer sterk toe (tot 2,0% in april 2008); en het consumentenvertrouwen is het laagst in twee jaar (-12, volgens de indicator van het CBS). Het kabinet gebruikt het succes van 2007 om nu mooi weer te spelen."

Natuurlijk is deze malaise voor een deel het gevolg van externe oorzaken, zoals de kredietcrisis. Weekers: "Maar de belastingverhogingen van het kabinet hebben de economie en het consumentenvertrouwen wel degelijk beschadigd; hardwerkende Nederlanders mogen een steeds groter deel van hun salaris inleveren bij Bos en Balkenende. Bovendien heeft het kabinet zich bij de start rijk gerekend, door uit te gaan van een te hoge economische groei (2,0% per jaar, in plaats van een voorzichtige raming van 1,75% per jaar). Na een jaar links beleid stapelen de economische problemen in Nederland zich alweer op."

Dat de overheidsfinanciën positiever zijn uitgekomen dan voorspeld, is ook al niet de verdienste van het kabinet. Weekers: "Er is bijna 4 miljard euro aan belasting- en premiemeevallers, die het kabinet meteen al voor de helft heeft verjubeld. Bij de Voorjaarsnota zijn de uitgavenkaders voor 2007 immers met ruim 2 miljard euro opgerekt. Daarmee heeft het kabinet een gouden kans laten liggen om een échte buffer voor slechte tijden op te bouwen."

Volgens Weekers is dit daarom niet het moment voor nog meer belastingverhogingen voor hardwerkende Nederlanders, zoals het kabinet van plan is - en ook niet het het moment voor het nog verder openzetten van de geldkraan. Weekers: "Dit is wél het moment om de Nederlandse economie structureel te versterken - bijvoorbeeld door het ontslagrecht te versoepelen, de inflatie te beteugelen en te zorgen dat onze concurrentiekracht niet nog verder verslechtert. Dat betekent afzien van de BTW-verhoging; afzien van kostprijsverhogende belastingen, zoals accijnzen op de toch al exploderende brandstofprijzen; afzien van de vliegtax en de verpakkingenbelasting; en onnodige overheidsuitgaven terugdraaien."