European Union



Brussel, 14 mei 2008

Cohesiebeleid 2007-2013: Hübner en Spidla ingenomen met verschuiving in de prioriteiten ter bevordering van groei en werkgelegenheid

De cohesieprogramma's voor 2007-2013 ter bevordering van groei en werkgelegenheid in de lidstaten en regio's van de EU zijn rond. Via intensieve onderhandelingen konden maatoplossingen voor de komende uitdagingen worden geformuleerd. Dat is de boodschap van de commissarissen Danuta Hübner (regionaal beleid) en Vladimír Spidla (werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen), die vandaag de resultaten van de onderhandelingen toelichtten.

Zij presenteerden een Mededeling over de resultaten van de onderhandelingen over de strategieën en programma's van het cohesiebeleid voor de periode 2007-2013. Conclusie van de analyse van de 450 programma's is dat de lidstaten en regio's hun prioriteiten radicaal hebben omgegooid en in aansluiting op de Lissabonstrategie aanzienlijke bedragen hebben gereserveerd voor investeringen in concurrentievermogen, groei en werkgelegenheid.

"Het cohesiebeleid zal steun verlenen aan boegbeeldprojecten die de agenda voor groei en werkgelegenheid in de Unie vooruit moeten helpen, zulks in aanvulling op ander communautair beleid", aldus commissaris Hübner. "Alle lidstaten hebben in hun programma's rekening gehouden met de doelstellingen van de Lissabonstrategie en zullen nieuwe uitdagingen oppakken, zoals de toenemende mondialisering, de op handen zijnde klimaatverandering, de vergrijzing van de Europese bevolking en migratieproblemen."

Zij toonde zich ingenomen met het feit dat deze onderhandelingsronde, dankzij verbeteringen in de wijze waarop de besprekingen werden gevoerd, doelgerichte programma's had opgeleverd. Ditmaal was bij de onderhandelingen een veel breder spectrum van actoren betrokken, namelijk de sociaaleconomische partners en het maatschappelijk middenveld. Een grotere eigen inbreng van de lokale actoren in de programma's zal de tenuitvoerlegging ervan ten goede komen, zo voegde ze eraan toe.

Met betrekking tot de ondersteuning van de werkgelegenheid merkte Vladimír Spidla, commissaris voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, op: "Het Europees Sociaal Fonds, het belangrijkste instrument voor investeringen in werkgelegenheid en menselijk potentieel, zal zijn succes de komende vijf jaar continueren en het beginsel van sociale cohesie omzetten in tastbare voordelen voor miljoenen mensen. Bevordering van groei en werkgelegenheid is een van de onderwerpen die de mensen in Europa na aan het hart liggen en het ESF is vandaag de dag belangrijker dan ooit om dat te bereiken", zo voegde hij eraan toe. "Iedereen moet de kans krijgen een bijdrage te leveren tot een welvarende Europese Unie: vrouwen en mannen, jong en oud, mensen van verschillende afkomst en etnische groepen, mensen met een handicap en andere benadeelde groepen."

De EU investeert via het cohesiebeleid voor de periode 2007-2013 in totaal 347,4 miljard euro. De lidstaten hebben duidelijke doelen gesteld:

* Onderzoek en innovatie zijn nu belangrijke prioriteiten. Ruim 86 miljard euro, oftewel 25% van de begroting voor het cohesiebeleid, is beschikbaar om dichter bij de Lissabondoelstelling te komen om de O&O-uitgaven op te trekken tot 3% van het bbp. In het geval van Spanje is de financiële steun ten opzichte van de periode
2000-2006 weliswaar gedaald, maar de O&O-uitgaven worden in absolute cijfers meer dan verdubbeld tot ongeveer 8 miljard euro, oftewel 23% van de totale begroting.

* De informatie- en communicatietechnologie (ICT) geldt als belangrijke motor van de regionale ontwikkeling. De investeringen van het cohesiebeleid in ICT-diensten en -infrastructuur zullen ten opzichte van de vorige programmeringsperiode (2000-2006) naar verwachting meer dan verdubbelen tot 15,3 miljard euro, met Polen, Italië, Griekenland, Slowakije en Spanje als uitschieters.
* Voor de ondersteuning van het bedrijfsleven en met name het midden- en kleinbedrijf wordt ongeveer 27 miljard euro uitgetrokken (8% van de cohesiebegroting). Zo zal Finland startende ondernemingen ondersteunen met 343 miljoen euro, terwijl Polen de investeringen uit hoofde van het cohesiebeleid zal aanwenden om de oprichting van bedrijven te vergemakkelijken door het aantal hiervoor benodigde dagen terug te brengen van zestig tot zeven.

* Bijna 26 miljard euro zal worden geïnvesteerd om de kwaliteit en beschikbaarheid van onderwijs en opleiding te vergroten. Er zal steun worden verleend voor projecten ter bevordering van een leven lang leren en ter voorkoming van schooluitval, met name in Portugal, Griekenland en Italië. Er is 19 miljard euro beschikbaar voor het uit de weg ruimen van belemmeringen voor de arbeidsparticipatie, met name voor vrouwen, jongeren, oudere en laaggeschoolde werknemers, migranten en etnische minderheden;
10 miljard euro met armoede en sociale uitsluiting bedreigde mensen die de grootste moeite hebben op de arbeidsmarkt terug te keren, te helpen, en er zal 2 miljard euro worden geïnvesteerd in de verbetering van de overheidsadministratie en -diensten.
* In de verbetering van de kwaliteit van het milieu zal 105 miljard euro worden geïnvesteerd. In veel van de twaalf nieuwe lidstaten financiert het beleid omvangrijke basisinvesteringen om de milieu-infrastructuur te verbeteren en landen te helpen aan de EU-wetgeving op dit gebied te voldoen. Letland is voornemens het percentage van de bevolking dat in het genot is van afvalwaterzuivering, van 9% op 62% te brengen. De noodzaak om het effect van klimaatverandering te verzachten, staat inmiddels centraal op de Europese politieke agenda. Hiervoor wordt 48 miljard euro uitgetrokken.

Tot zover de toezeggingen van de lidstaten en regio's. Thans is het zaak de beste projecten te selecteren. Aan de hand van duidelijke doelstellingen kunnen alle betrokkenen de uitvoering gedurende de programmeringsperiode volgen.

Meer informatie over de nieuwe cohesieprogramma's is te vinden op:

http://ec.europa.eu/regional_policy/atlas2007/fiche_index_en.htm

(EFRO en Cohesiefonds)

http://ec.europa.eu/employment_social/esf/index_nl.htm

(ESF-programma's)