European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/58

Brussel, 14 mei 2008

8917/1/08 REV 1 (Presse 115)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Somalië

De EU verwelkomt de aanzienlijke vooruitgang die Somalië sinds het begin van het jaar in het politieke proces heeft geboekt. Zij betuigt opnieuw haar volledige steun aan de federale overgangsautoriteiten, aan het optreden van de federale overgangsregering en aan de verzoeningsstrategie van minister-president Nur Hassan Hussein waardoor er een dialoog met alle Somalische partijen, zowel in het land als daarbuiten, kon worden aangegaan en een echt verzoeningsproces kon worden ingeleid.

De EU is ingenomen met de voorgenomen start van besprekingen tussen de overgangsregering en de alliantie voor de herbevrijding van Somalië in Djibouti. eze besprekingen vormen een eerste noodzakelijke stap naar de opening van inter-Somalische onderhandelingen met alle betrokkenen.

De EU verwelkomt de inspanningen van de overgangsregering om de veiligheidssector te hervormen en de rechtsstaat in Somalië te handhaven

De EU herhaalt dat zij de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Somalië, de heer Ahmedou Ould Abdallah, steunt in zijn inspanningen om het optreden van de internationale gemeenschap te coördineren en de inter-Somalische politieke dialoog te faciliteren.

De EU is uitermate bezorgd over de humanitaire situatie in Somalië, en zij is bereid volledige steun te verlenen aan de inspanningen van de Verenigde Naties om dringend een oplossing voor de crisis te vinden.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom