Ingezonden persbericht


Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis Zaterdag 17 mei 2008 t/m zondag 1 juni 2008

ACTIVITEITEN

Japan-markt op het Rapenburg

> zondag 25 mei, 12u-17u

Zondag 25 mei staat één van de mooiste grachten in Leiden volledig in het teken van Japan. Vanaf Japan-museum het SieboldHuis tot aan de Hortus botanicus is het Rapenburg helemaal auto-vrij, en elke bezoeker kan dan kennis maken met alles wat Leiden in relatie met Japan te bieden heeft. Naast culinaire sensaties zoals sushi, iKi bier en sake, worden publicaties over Japanse prentkunst en Japanse voorwerpen voorgesteld.

In het SieboldHuis zelf kunt u in de tentoonstelling 'Kyoto Dolls' alles leren over wat er nu wel of niet waar is over geisha's, en om 13u vindt er een concert plaats van het cross-over Dejima ensemble. In de Hortus botanicus, te vinden op Rapenburg 73, zijn er de hele middag demonstraties van de minder bekende Japanse martial arts zoals kendo, aikido en naginata, maar ook van Japans bloemschikken (ikebana). Ook Japanse planten en bomen, zoals bonsai-boompjes, zijn te bewonderen en aan te schaffen.

2008 en 2009 zijn belangrijke jaren voor de relatie Nederland-Japan. In 2009 vieren deze twee landen het 400 jarig jubileum van de onderline handelsbetrekkingen. In 1609 verleende de Japanse Shogun Tokugawa Ieyasu namelijk met een zogeheten handelspas toestemming aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) voor de oprichting van een permanente handelspost. In 2008 wordt wordt het 150-jarig jubileum gevierd van de officiële diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Japan.

Ook in 2000 stond het Rapenburg al een keer centraal in de Japanse-Nederlandse betrekkingen, toen de Japanse keizer en keizerin een bezoekje brachten aan de stad. Het paaltje waarop de keizer zijn hand liet rusten toen hij --onaangekondigd!- een praatje maakte met drie studentes die uit het raam van hun studentenhuis hingen, wordt nog steeds door Japanse bezoekers opgezocht. Om deze gebeurtenis te vieren, wordt er op 25 mei door de Japanse ambassadeur en burgemeester een herinnerings-plaquette onthuld op het betreffende paaltje.

Optreden Dejima Ensemble

> zondag 25 mei, 13u

Ook op 25 mei vindt om 13u een uitvoering van het Dejima Ensemble plaats.

Dit ensemble werd samengesteld door de Nederlandse baritonsaxofonist Ad Peijnenburg. Hij reisde vijftien jaar geleden voor het eerst naar het land van de rijzende zon, waar muziektraditie en improvisatie hand in hand gaan. Zijn vele muzikale ontmoetingen resulteerde in het Dejima Ensemble, een ensemble zonder vaste samenstelling. Voor de negende maal is Peijnenburg met zijn Dejima Ensemble op tournee, ditmaal vergezeld door Satoshi Rei Ueda op yuegin (banjo) en lapsteel en Haromi Ueda op mondorgel. Het trio brengt jazz met invloeden uit onder andere de Japanse klassieke muziek, zoals Gagaku; keizerlijke hofmuziek met een eeuwenoude improvisatietraditie.

Het bijwonen van het concert is gratis, aanmelden is verplicht en kan op 071-5125539 of via info@sieboldhuis.org.

Rondleiding over de tentoonstelling 'Kyoto Dolls' door fotograaf Paul van Riel

> Zaterdag 31 mei, 14u

Fotograaf Paul van Riel zelf geeft op 31 mei een speciale rondleiding doorheen zijn fototentoonstelling, en vertelt hierbij meer over het totstandkomen van de foto's en de moeilijkheden die hij ondervond om in de gesloten geisha-wereld van Kyoto binnen te dringen.

aHet bijwonen van de rondleiding is gratis, aanmelden is verplicht en kan op 071-5125539 of via info@sieboldhuis.org.

TENTOONSTELLINGEN
EXHIBITIONS

Kyoto Dolls. Zoektocht door de leefwereld van de geisha. Foto's van Paul van Riel.
11 april t/m 22 juni 2008

Zwervend door de zorgvuldig geconserveerde wijken van de oude binnenstad van Kyoto kwam fotograaf Paul van Riel in aanraking met dé iconen van de Japanse cultuur: geisha's en maiko's. In het vroege verleden drongen deze gezelschapsdames via houtsnedekunstenaars als Utamaro en Hiroshige tot de westerse wereld door, maar hun wereld bleef, net als vandaag, voor velen mysterieus en ontoegankelijk. In moderne films en literatuur wordt het leven van de geisha bovendien vaak verkeerd afgeschilderd.

In de SieboldHuis-tentoonstelling Kyoto Dolls, zoektocht door de leefwereld van de geisha tracht Paul van Riel met een grote selectie foto's een tip van de sluier op te lichten.

In zijn foto's toont de kunstenaar dat de maiko (geisha in opleiding) en de geisha ook voor Japanners een enigma blijft. Maar juist dit vaak geromantiseerde concept maakt het geishaleven voor veel meisjes en jonge vrouwen tot een gewild tijdelijk uitstapje naar het verleden. Hoewel niet meer gewend een kimono te dragen, storten de vrouwen zich in de steeds populairder wordende maiko- en geisha-makeover experience. Tientallen studio's met huurkimono's en make-up artiesten spelen daar op in met fotosessies en wandelingen langs tempels en geishahuizen (de okiya). De argeloze toerist wordt constant op het verkeerde been gezet.

De fotograaf ging tevens op zoek naar de echte maiko en geisha en observeerde hen in de okiya en op straat. Zijn foto's tonen het -voor buitenstaanders subtiele- onderscheid in houding en kleding tussen de jonge geëngageerde vrouwen en hun tijdelijke "zusters".

Paul van Riel verkent al tientallen jaren diverse aspecten van de Japanse cultuur en presenteert zijn impressies in boekvorm of als tentoonstelling in binnen- en buitenland.

Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

Permanent display

The SieboldHuis in Leiden offers the best from the old and new Japan in a house of historical stature; prints, lacquer ware and ceramics, fossils, herbaria, prepared animals, coins, textiles, old maps and hundreds of other treasures. All has been collected in Japan between 1823 and 1830 by the Bavarian physician Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr