Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/100399.pdf

P E R S

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

Brussel, 14 mei 2008

9352/08 (Presse 127)
P 063/08
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de recente uitbarsting van geweld in Sudan

De Europese Unie is ernstig bezorgd over het recente geweld in Sudan en roept alle partijen op het geweld onmiddellijk te beëindigen, hun verplichtingen uit hoofde van het internationaal humanitair recht na te komen en zich te committeren aan een vreedzame oplossing voor alle hangende problemen.
De EU veroordeelt scherp de aanvallen die de Justice and Equality Movement (JEM) op 10 en 11 mei in Omdurman heeft uitgevoerd.
Ook veroordeelt zij scherp het bombardement op burgerdoelen in Noord-Darfur op 4 mei, waarbij een school, waterinstallaties en een markt getroffen zijn. In beide gevallen zouden er burgerslachtoffers gevallen zijn.

De EU dringt er bij alle partijen op aan terughoudendheid te betrachten en af te zien van vergeldingsmaatregelen tegen de burgerbevolking. Alle partijen die bij het conflict in Darfur betrokken zijn, moeten hun toezeggingen inzake staakt-het-vuren nakomen, onverkort samenwerken met UNAMID, zich houden aan hun verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht en deelnemen aan het vredesproces waarin bemiddeld wordt door de speciale gezanten van de VN en de AU.
Daarenboven roept de EU de staten van de regio op hun verbintenissen in het kader van het akkoord van Dakar uit te voeren, en samen te werken met het oog op de beëindiging van de activiteiten van gewapende groeperingen in de regio. De EU is eveneens bezorgd over het toenemende banditisme waardoor de humanitaire hulpverlening nog gecompliceerder wordt.
Geweld is hoegenaamd geen middel om het lot te verzachten van de mensen die naar huis willen terugkeren en hun leven willen heropbouwen. De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom