Provincie Antwerpen


22 april 2008

Bedverhalen in het kasteel


----------
Van 16 mei tot 29 juni is het kasteel d'Ursel in Hingene helemaal in de ban van de bedverhalen. Bedverhalen in het kasteel serveert verleidelijke theaternachten, een feeërieke tentoonstelling en spannende voorleesvoormiddagen. Het combineert de magie van het kasteel met springlevend figurentheatererfgoed.

Tentoonstelling

In Vlaanderen heeft de kunst van het poppenspel een lange, rijke en verscheiden traditie. De tentoonstelling 'Bedverhalen in het kasteel' presenteert een fraaie staalkaart, met moderne figuren, maar met collecties van gezelschappen uit een ver verleden. Een aantal hoogtepunten uit het hedendaagse poppen- en figurentheater staan zo schouder aan schouder met vergeten parels van gezelschappen op rust, die in hun tijd vaak grensverleggend waren.

De getoonde poppen en figuren spreken tot de verbeelding. Dikwijls zijn het herkenbare figuren of zelfs iconen. Denken we maar aan de alom bekende eekhoorn Kraakje Pluimstaart waarmee Tante Terry in de jaren '60 vele kinderharten veroverde voor het slapengaan. Van kelders tot slaapkamers tonen we een mooi overzicht van het figurentheater in Vlaanderen. Je ontdekt er de schatten van Theater De Spiegel, Figurentheater DE MAAN, Theater Froe Froe, Theater Taptoe, Ultima Thule, Koninklijk Poppentheater Toone en vele andere gezelschappen en privécollecties. Zo wordt de tentoonstelling een smaakmaker van het poppen- en figurentheater van vroeger en vandaag, waaruit de verrassende veelzijdigheid van het medium duidelijk naar voren komt.

Curator Paul Contryn is een van de meest veelzijdige scenografen en figurenspelers van dit ogenblik. Hij is huisscenograaf bij Figurentheater DE MAAN en tevens voorzitter van Het Firmament. Hij werkte voor diverse theaters in binnen- en buitenland en voor verschillende TV-programma's.

Het ontwerp van de tentoonstellingsbrochure vindt u alvast op onze ftp-server (zie onderaan dit bericht).

Elke zondag van 16 mei tot 29 juni, 11 tot 17 uur
Toegang: 5 euro p.p., 1 euro voor kinderen tot 12 jaar

Theaternachten 16+

Op zes avonden worden de slaapkamers van het kasteel omgetoverd tot het decor voor zinnenprikkelende bedverhalen. De hoofdrol is voor Blauwbaard, een machtig kasteelheer die iedereen angst inboezemt. Een lakei voert je mee langs acht korte voorstellingen. In een heel eigen beeldentaal droomt elke speler een verhaal met je mee: van poppentheater tot dans, van muziek tot schimmenspel.

Voor de artistieke invulling van de acts tekenen o.a. Natasja Pire, Danny Timmermans, Traffik Theater, Dirk Verbeeck, Paul Contryn, Muriel Bats, Bert Van Nieuwenhuyse, Dirk Opstaele en Patrick Maillard. Ze worden begeleid door Machteld Timmermans, die instaat voor de regie van de theaternachten. Als actrice, regisseur en leerkracht kwam ze in contact met gezelschappen en makers uit heel Vlaanderen. Ze speelde ze o.a. bij Bronks, Ceremonia, Tirasila, Het Ongerijmde en Leporello. Ze gaf les bij Het Firmament en aan de Stedelijke Academie van Zaventem en regisseerde bij zowel professionele als amateurgezelschappen. Ze vertolkte rollen in verschillende televisieproducties, waaronder de één-reeks 16+.

Vrijdag 16, 23 en 30 mei
Zaterdag 17, 24 en 31 mei
De lakeien vertrekken stipt om 19 uur, 19.20 uur, 19.40 uur, 20 uur, 20.20 uur, 20.40 uur, 21 uur en 21.20 uur. Toegang: 14 euro p.p. (inclusief tentoonstelling en een glas cava). Enkel na reservatie (vermeld ook het gewenste uur). Na betaling van het totale bedrag op rekening 776-5955213-92 worden de tickets thuis toegestuurd.

In bed met...

Tijdens zeven zondagvoormiddagen lezen bekende kinderboekenauteurs voor uit eigen werk. Jonge bezoekers duiken samen met hen tussen de lakens van een hemelbed voor de mooiste, spannendste en avontuurlijkste bedverhalen.

Zondag 18 mei: In bed met Barbara Rottiers | Prinses zoekt prins (6+)

Zondag 25 mei: In bed met Britt Van Marsenille en Tom Schoonooghe | Prinses zoekt ridder (5+)

Zondag 1 juni: In bed met Katie Velghe | Pepijn (10+)

Zondag 8 juni: In bed met Brigitte Minne | Dierenverhalen (4+)

Zondag 15 juni: In bed met Gerda Dendooven | Hoe het varken aan zijn krul kwam; Samen in bed (8+)

Zondag 22 juni: In bed met Sylvia Vanden Heede | Vos en haas (7+)

Zondag 29 juni: In bed met Mark Tijsmans | Het geheim van te veel torens; Wiet Waterlanders (10+)

Elke zondag van 16 mei tot 29 juni.
De deuren van het kasteel gaan open om 10 uur, de eerste voorleessessie start om 10.30 uur, de tweede om 11 uur. Toegang: 5 euro p.p. (ook voor kinderen), inclusief tentoonstelling Enkel na reservatie (gelieve ook het gewenste uur te vermelden). Na betaling van het totale bedrag op rekening 776-5955213-92 worden de tickets thuis toegestuurd.

Info & reservatie

03 820 60 11
kasteeldursel@admin.provant.be www.kasteeldursel.be

'Bedverhalen in het kasteel' is een organisatie van kasteel d'Ursel en Het Firmament, het huis voor figuren-, poppen- en objectentheater in Vlaanderen

Gedurende bijna vierhonderd jaar was het kasteel van Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d'Ursel. Elke zomer, van mei tot oktober, trok de hertog met familie en bedienden naar zijn schitterende buitenverblijf. Nu is het eigendom van de provincie Antwerpen, die de oude glorie liefdevol in ere herstelt.

Maar het kasteel d'Ursel is veel meer dan een prachtig monument. Sinds 2004 bruist het er van de activiteiten: concerten, tentoonstellingen, geleide bezoeken en verhuur voor culturele evenementen, het kan allemaal.

www.kasteeldursel.be

Het Firmament vzw is het huis voor figuren-, poppen- en objectentheater in Vlaanderen. Als erkende koepelorganisatie geeft het aan deze veelzijdige en levende podiumkunst een zo groot mogelijke zichtbaarheid. Het Firmament organiseert workshops, ontmoetingsdagen en activiteiten en onderzoekt de mogelijkheden van een interactief erfgoed(t)huis voor het figurentheater in Vlaanderen.

www.hetfirmament.be

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen, gedeputeerde voor cultuur
03 240 52 43

Perscontact:
Veerle Moens, Koen De Vlieger-De Wilde
Kasteel d'Ursel
kasteeldursel@admin.provant.be 03 820 60 16