Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderzoek naar arbeidsmarktstrategieën van gemeenten

Den Haag, 16 mei 2008 - De Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, de landelijke vereniging van sociale diensten, Divosa en Nicis Institute, het Maatschappelijk Topinstituut voor de steden, hebben het initiatief genomen voor een onderzoek naar arbeidsmarktstrategieën van gemeenten. Het onderzoek is bedoeld om de gemeenten in het regionale arbeidsmarktbeleid te faciliteren met kennis over wat werkt, wat niet en vooral waarom. Het onderzoek start in mei 2008 en duurt één jaar.

In het onderzoek worden de arbeidsmarktstrategieën van gemeenten sinds de invoering van de Wet werk en bijstand (Wwb) in beeld gebracht, worden mogelijke overeenkomsten en verschillen tussen gemeenten geanalyseerd, succes- en faalfactoren benoemd en effecten op het functioneren van de regionale arbeidsmarkt bekeken.

De discussie over het arbeidsmarktbeleid van gemeenten is zeer actueel vanwege de bestuursafspraken tussen Rijk en gemeenten (in het bijzonder de 'Participatieparagraaf') en beleidsvorming op regionaal niveau via de zogenaamde voortrekkersgemeenten. Samenwerking en integrale beleidsvorming zijn daarbij essentiële bestanddelen van de regionale arbeidsmarktstrategie. Nu de economie aantrekt en de vergrijzing van de beroepsbevolking voelbaar wordt, is de noodzaak urgent om het beschikbare arbeidspotentieel maximaal te benutten. Tegelijk biedt deze situatie een unieke kans om ook mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt toe te leiden naar reguliere arbeid als we de juiste strategie weten te vinden.

De RUG en Nicis Institute dragen zorg voor tweederde van de financiering. Nicis Institute bekostigt dit uit het onderzoeksprogramma Kennis voor Krachtige Steden ( HYPERLINK "http://www.nicis.nl/onderzoek" www.nicis.nl/onderzoek). Het onderzoek is het eerste binnen het onderzoeksthema Onderwijs & Arbeidsmarkt. Contactpersoon Nicis is dr. Cees-Jan Pen, programmaleider onderzoeksthema Onderwijs & Arbeidsmarkt. Een derde wordt gefinancierd door een consortium van dertien gemeenten. Deze dertien gemeenten zullen actief deelnemen aan het onderzoek. Het zijn de gemeenten Den Haag, Groningen, Utrecht, Roermond, Oss, Dordrecht e.o., Spijkenisse, Almelo e.o., Gouda e.o., Lelystad, Haarlem, Tytjerksteradiel en Kollumerland/Achtkarspelen,

=========================

Noot redactie (