Gemeente Breda

BREDA'S MUSEUM - PERSBERICHT / 16 mei 2008

Breda's Museum: drievoudig deelnemer aan Graphic Design Festival Breda

Breda's Museum participeert met drie exposities in het Graphic Design Festival Breda. Dit eerste festival wordt georganiseerd rondom de opening van De Beyerd Graphic Design Museum. De tentoonstelling 'Stad op schrift' is een feest van letters en verhalen. In de collectie van Breda's Museum wemelt het van documenten en voorwerpen die zijn voorzien van opschriften. Heel interessant is te ontdekken hoe opschriften zich in de openbare ruimte van de stad hebben ontwikkeld. Maar ook de opschriftdragers zelf hebben historische zeggingskracht. Projecties van deels nog nooit vertoonde straatbeelden creëren aansluitend de sfeer van de stad in vroeger tijden. De expositie 'Golden Age' bevat de beroemde hoogtepunten van 100 jaar Nederlands grafisch ontwerp uit de twintigste eeuw met een hoofdaccent op affichekunst. Grafisch ontwerp uit Nederland staat internationaal hoog aangeschreven. Het is het product van veel uitzonderlijke talenten die volop steun ondervonden van hun verlichte opdrachtgevers en een betrokken publiek. Aanvullend presenteert het museum onder de titel 'Extra' grafisch ontwerp op klein formaat uit de eigen collectie. Het betreft werk van lokale Bredase drukkers en ontwerpers en werk voor Bredase opdrachtgevers in een beknopt overzicht van de zeventiende eeuw tot heden.

Opening en studiedag
Professor dr. Evert van Uitert, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, verricht op zaterdag 24 mei om 17.30 uur de opening. Hij geeft daarbij een korte terugblik op de tijd waarin grafische vormgeving met een artistieke missie in de publieke ruimte van de stad werd toegepast. Dit onderwerp representeert het raakvlak tussen de beide tentoonstellingen bij uitstek. Op donderdag 12 juni houdt Anthon Beeke in Breda's Museum een lezing over de relatie kunst en vormgeving, vroeger en nu. Deze lezing is onderdeel van een studiedag voor studenten grafisch ontwerp en media. Het Graphic Design Festival Breda organiseert dit evenement in samenwerking met Breda's Museum en Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion. Het thema is de ontwikkeling van de praktijk van de ontwerper. De exposities zijn ook na de festivalperiode nog te bezichtigen t/m 31 augustus.

Stad op schrift
Communicatie is niet te ontlopen in ons dagelijks leven. Het is immers overal om ons heen, vooral in grafische uitingen. Maar de stad was niet altijd zo bezet met design in woord en beeld. Welke veranderingen zien we bijvoorbeeld na de ontmanteling van de vestingwerken in 1870? Tot die tijd was het betrekkelijk stil in het publieke domein. Een voorstelling moest direct herkenbaar zijn, het liefst zonder tekst, want nog maar weinig mensen konden lezen en schrijven. De vroegste grafische uitingen en afbeeldingen vinden we met name in de Grote Kerk en in het Stadsarchief. Daarnaast hadden sommige huizen sprekende namen. Die stonden dan afgebeeld op een gevelsteen of uithangbord. Vanaf 1870 ontwikkelen de industrie en de infrastructuur zich in Breda voortvarend. De stad groeit en steeds meer ambulante handelaren vestigen zich als winkelier. Ze plaatsen borden aan de gevels, brengen buiten muurschilderingen aan en richten etalages in. De bakker bezorgt brood met zijn beletterde bakkerskar. Stadsarbeiders zijn te herkennen aan een draagband en alle woningen krijgen een huisnummer. De ontwikkeling gaat ook in de twintigste eeuw in een razend tempo door. Denk aan gemerkte vuilnisemmers, emaillen reclameborden, straatnaamborden, plastic draagtassen, voertuigen van leveranciers, T-shirts en MUPI's. Grafisch ontwerp is vandaag niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Breda of elders.

Golden Age - Highlights of Dutch graphic design from 1890 to 1990 De tentoonstelling Golden Age biedt een rijk overzicht van Nederlands grafisch ontwerp van 1890 tot 1990. Tot de stijlen die tijdens deze periode tot bloei zijn gekomen behoren Art Nouveau, De Stijl, het expressionisme, het Nederlands constructivisme en het naoorlogse rationalisme. De expositie toont vooral affiches maar ook andere werken van onder meer Jan Toorop, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Piet Zwart, Paul Schuitema, Willem van Sandberg, Dick Elffers, Jan Bons, Piet Brattinga, Jan van Toorn en Wim Crouwel. Hun prestaties vertegenwoordigen een unieke en verrassend samenhangende culturele traditie. Veel van dit werk is vanwege originaliteit of de subtiele complexiteit ervan nog steeds een bron van inspiratie voor de grafische ontwerptaal van vandaag. De tentoonstelling 'Golden Age' is een project van Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion in samenwerking met Graphic Design Museum.

Breda's Museum | Chassépark | Parade 12-14, 4811 DZ Breda | www. breda-museum.nl | tel. 076-529 93 00 | Openingstijden: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur | Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.