SP Tilburg


Vreeman solo-spits van Willem II?

16-05-2008 * Burgemeester Vreeman liet vandaag via het Brabants Dagblad weten Willem II best aan een nieuw stadion te willen helpen. Volgens SP raadslid Marjolein Buijssen gaat hij daarmee zijn boekje te buiten: "Hij is momenteel de enige bestuurder in de stad omdat er geen college is. Dan mag je wat terughoudendheid verwachten. Bovendien gaat het in tegen eerdere collegebesluiten en afspraken in het nieuwe bestuursprogramma". Zij stelt hierover vandaag schriftelijke vragen.

Volgens PvdA-leider Jan Hamming heeft Vreeman recht op een eigen mening, maar laat dat de coalitie verder koud. Buijssen: "Niet dus. Het probleem is dat de nieuwe coalitiegenoten en hun afspraken Vreeman blijkbaar helemaal koud laat. Alsof hij daar niets mee te maken zou hebben. Bovendien, hij mag best een eigen mening hebben, maar dan in zijn eigen tijd. Als hij als burgemeester spreekt over Willem II doet hij dat als burgemeester en dus namens het college. Dan moet je er van op aan kunnen dat hij de mening van het college vertegenwoordigt en niks anders. Het zou een mooie boel worden als alle bestuurders zonder ruggespraak hun eigen mening in de krant lieten optekenen, dat wordt een puinhoop".

In antwoorden op eerdere vragen van SP raadslid Bart van de Camp liet het (vorige) college weten geen standpunt in te nemen over uitbreiding of nieuwbouw van het stadion tot na een nader onderzoek. En in het nieuwe collegeprogramma staat dat het stadsbestuur in ieder geval niet financieel zal bijdragen aan bouwplannen van de voetbalclub. "Vreeman stoort zich blijkbaar aan geen van beiden. Hij gaat zijn eigen gang als een soort solo-spits, terwijl er in het openbaar bestuur spraken moet zijn van eenheid van beleid. Ik wil dan ook van hem weten of hij mijn mening deelt dat dit bepaald onzorgvuldig van hem was, en wat het (nieuwe) college van die uitspraken vindt. Ik denk in ieder geval niet dat dit bijdraagt aan een duidelijke communicatie met de stad", aldus Marjolein Buijssen.