Gemeente Leiden

Datum | |16 mei 2008 |

Jaarrekening 2007 Leiden wederom positief afgesloten

De Jaarrekening 2007 van de gemeente Leiden, als onderdeel van de Jaarstukken 2007, is wederom met een positief saldo afgesloten. Dit maal met een saldo van E 11,8 miljoen. In 2006 was het positief saldo E 16,1 miljoen en in 2005 E 20,6 miljoen. Het overschot is deels veroorzaakt door extra inkomsten en deels door meevallers in de uitgaven.

De gemeente Leiden heeft in 2007 E 6 miljoen extra inkomsten kunnen noteren door een hogere algemene uitkering en hogere belastingopbrengst en meer ontvangen bouwleges dan verwacht. De grote inspanning die door de gemeente wordt geleverd om mensen uit een uitkeringssituatie en weer aan het werk te krijgen, levert een positief effect op. In het programma Werk en Inkomen is door het terugdringen van de kosten voor (bijzondere) bijstand E 4 miljoen minder uitgegeven dan begroot. Natuurlijk zijn ook tegenvallers te noteren, de opbrengsten Afvalstoffenheffing en Parkeerbelasting bleven elk met E 0,5 miljoen onder hun doelstelling voor 2007.

Van het positief saldo is E 4 miljoen bestemd voor de bedrijfsreserves en de vereveningsreserve grondexploitatie; ongeveer E 2 miljoen is bestemd voor projecten die gestart zijn in 2007 en die nog doorlopen in 2008. Voor de resterende E 6 miljoen zal het college bij de behandeling van de Perspectiefnota 2009 - 2012 voorstellen aan de gemeenteraad presenteren.

Voor de Jaarrekening 2007 heeft de gemeente Leiden een goedkeurende accountantsverklaring ontvangen. De wethouder Jeugd, Welzijn en Financiën, Gerda van den Berg, is verheugd met deze verklaring: "Er is het laatste jaar hard gewerkt om gevolg te geven aan alle opmerkingen die de accountant in vorige jaren heeft gemaakt, zo is de interne controle verbeterd. We zijn op de goede weg en gaan met volle overtuiging door. Een gezonde financiële basis is belangrijk voor de ambitieuze plannen die wij hebben met de stad."

Samen met de Jaarstukken 2007 verschijnt ook het Sociaal Jaarverslag 2007. Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar voor de gemeentelijke organisatie. Er is veel tijd en energie gestoken in Anders Werken, de organisatieverandering die op 1 januari 2008 is doorgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn de HRM-trainingen voor alle medewerkers om de gewenste cultuuromslag te bevorderen, de aanstelling van vier nieuwe concerndirecteuren en alle extra werkzaamheden die moesten worden verricht om alle medewerkers op hun nieuwe plek te krijgen. In 2007 is ook indringend gediscussieerd over de manier waarop de gemeente regie voert over haar werkzaamheden, zowel binnen de gemeentelijke organisatie als met de Leidse gemeenteraad. In 2008 zullen daar de eerste concrete besluiten in worden genomen.



Gemeente Leiden