RVD/Kon.Huis nr. 123: Werkbezoek Prins van Oranje aan gebiedsontwikkeling in de Haarlemmermeer

WERKBEZOEK PRINS VAN ORANJE AAN GEBIEDSONTWIKKELING IN DE HAARLEMMERMEER

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan de Haarlemmermeer. De Prins heeft zich laten informeren over de gebiedsontwikkeling in de zogenaamde Westflank; het gebied vanaf de Geniedijk ten westen van de kernen Hoofddorp en Nieuw Vennep tot de zuidwestpunt van de polder.

Om de economische ontwikkeling van de Noordvleugel van de Randstad te ondersteunen, zijn er nieuwe hoogwaardige woonlocaties nodig. De regio heeft in de gebiedsuitwerking aangegeven dat in de Westflank van de Haarlemmermeer plaats is voor 15.000 woningen, die onder voorwaarden gerealiseerd kunnen worden. De toename van het aantal woningen zal een extra druk op het verkeerssysteem leggen. De bereikbaarheid zal op een duurzame manier gewaarborgd moeten worden. Daarnaast zal er geïnvesteerd moeten worden in een watersysteem. Dit watersysteem zal ten gevolge van de klimaatverandering wijzigen. Hierop kan worden geanticipeerd door middel van het creëren van bergingslocaties voor water gecombineerd met een innovatieve vorm van woningbouw.

Tijdens het werkbezoek zijn de aspecten van de waterproblematiek en de mogelijke ruimtelijke keuzes toegelicht.

Ook is tijdens het werkbezoek stilgestaan bij de procedure rond de aanleg van de nieuwe Randstad 380 kv hoogspanningsverbinding. Met een nieuwe verbinding van 85 kilometer, die functioneert op 380.000 Volt, moet een belangrijke bijdrage worden geleverd aan de transportcapaciteit ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening in Nederland.

Dit bezoek maakt deel uit van de werkbezoeken die de Prins aflegt in het kader van het Programma Ruimte, georganiseerd door het Ministerie van VROM.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed